Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на посещение

...
Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на посещение
Коментари Харесай

Българската делегация, водена от Кирил Петков, е на аудиенция при папа Франциск

Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на посещаване в Италия по отношение на честването на 24-и май.

Днес, във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност министър председателят и ръководената от него публична делегация ще бъдат признати на визита от главата на Римокатолическата черква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

По традиция Негово Светейшество ще ги посрещне в Апостолическия замък, а след аудиенцията Кирил Петков ще организира среща с държавния секретар на Светия трон – кардинал Пиетро Паролин.

Стана ясно и какъв ще е подаръкът, който ще бъде поднесен на папа Франциск. Това ще бъде направена от вълна рождественска сцена. Тя е направена от деца, които в България са отглеждани в католически дом, оповестява БТВ.

Премиерът, трима министри и останалите членове на делегацията ще участват на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където е заровен славянският първоучител Константин Философ.

По време на визитата си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще организира среща с италианския си сътрудник Марио Драги.

След обичайното посещаване в базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където папа Адриан ІІ благославя славянската писменост и книги, министър председателят ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

Двете делегации обаче няма да се поклонят дружно на гроба на Св. Кирил Философ, каквато традиция бе открита в последните години.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата черква в България. В нея вземат участие още писателят Георги Господинов и ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

Премиерът е съпроводен от брачната половинка си Линда МакКензи.

При идването си през вчерашния ден в Рим делегацията сервира венец на бюст-паметника на популярния български бунтовник и бунтовник Капитан Петко челник.

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР