Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,

...
Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,
Коментари Харесай

Росен Желязков посети манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ в Света гора и разговаря с монасите

Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, посети манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ в Света гора и беседва с монашеското приятелство.

Председателят на Народното събрание изрази признателност от името на цялата делегация за опцията да вземат участие в отбелязването на празника на един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ - манастира „ Св. вмчк. Георги Зограф “, който съхранява скъпи ръкописи, икони и артефакти и повече от хилядолетие отстоява българската религия, нематериалност, памет и език.

Росен Желязков приветства игумена архимандрит Амвросий за неуморната, единна и целенасочена активност на духовното управление на манастира за опазване на неговия български темперамент и за привличане на нови монаси и послушници.

Неоценима е активността на духовното управление на манастира за възобновяване на манастирския комплекс, запазване на културно-историческото завещание, развиването на манастирската библиотека и привличането на поклонници, означи Росен Желязков. Особено значима е ролята им за организирането, финансирането и образованието на българските деца в неделното учебно заведение в град Солун, добави той.

Светата обител може да разчита на поддръжката и ангажираността на българската страна за възобновяване и запазване на културно-историческото и архитектурното завещание на манастира, акцентира Росен Желязков. Той прегледа и частта от манастира, която се ремонтира. От фотосите, публикувани от пресцентъра на Народното събрание, се вижда, че в делегацията са депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев и националният представител от " Възраждане " Цончо Ганев.

През 2020 година благодарение на страната е стартират най-мащабният план за възобновяване Банското крило и запазване на архитектурното завещание на манастира. Работи се и се приготвят разнообразни по-малки планове, свързани с възстановяване на инфраструктурата, водоподаването, пожарната сигурност и дигитализацията. Въвежда се съвременна енергийна фотоволтаична система. Значително са разширени опциите на манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ да приема и настанява поклонници, усъвършенствани са битовите условия и изискванията за предпазване и запазване на културно-историческото завещание.

На 16 ноември народните представители ще вземат участие в тържествената работа в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

В делегацията са заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ „ Възраждане “ Цончо Ганев, ръководителят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, националният представител от ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Христо Даскалов, националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Румен Гечев, националният представител от ПГ „ ИТН “ Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Манастирът „ Свети вмчк. Георги Зограф “ е учреден в края на Х век от тримата братя Аарон, Йоан и Мойсей, родом от град Охрид. Светата обител неведнъж е била ограбвана от морски пирати, потърпевша от каталонците и изключително от латинските кръстоносци, които го разрушили и ограбили. Отново е обновена от молдовлашкия челник Стефан през ХV век.

От 1849 година е възобновена българската благосъстоятелност на манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “. В него се съхраняват мощите и частици от мощи на десетки светци и великомъченици. В царското крило е ситуирана манастирската библиотека, в която има 30 000 старопечатни книги и над 6000 ръкописа.

Сега в манастира „ Свети вмчк. Георги Зограф “ служат 36 монаси и 8 послушници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР