Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, днес е

...
Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, днес е
Коментари Харесай

Президентът Радев подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Българска делегация, водена от президента Румен Радев, през днешния ден е на визита при главата на Римокатолическата черква. По традиция към 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост, култура и просвета и на славянска словесност, делегация от страната ни се среща с папата.

Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск мина при строги противоепидемични ограничения. Това е третата среща във Ватикана сред българския президент и главата на римокатолическата черква, а през май 2019 година папа Франциск беше в България.

По-късно денем президентите на България и Република Северна Македония ще посетят дружно базиликата " Санта Мария Маджоре ", където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домакински триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има знаци на християнското изкуство, употребявани от католическата общественост у нас.

Румен Радев беседва и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно денем президентът ще участва на Божествена света литургия в базиликата " Сан Клементе ".

Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на писмеността. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, съпроводени от своите съпруги, ще посетят базиликата " Санта Мария Маджоре ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР