Българска банка за развитие излезе на загуба от 104.5 млн.

...
Българска банка за развитие излезе на загуба от 104.5 млн.
Коментари Харесай

Колко дълго ББР е на загуба?

Българска банка за развиване излезе на загуба от 104.5 млн. лв. през предходната 2020 година, сочат данните на Българската национална банка. Това се случва за първи път откогато ББР действа у нас. Негативната наклонност продължава и през актуалната година, като към края на месец март банката записва загуба от 5.61 млн. лв.. ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба от пандемията, само че причина за това може да се търси в специфичната функционалност, която има тази институция, написа.
За разлика от останалите комерсиални банки у нас, които имат чисто комерсиална ориентировка, ББР е основана за даване на наличен запас на българския бизнес. Институцията е учредена през 1999 година под името Насърчителна банка за поддръжка на икономическото развиване у нас. Банката постоянно е била мажоритарна благосъстоятелност на Република България. В средата на 2008 година Народното събрание взема решение да промени структурата и мандата на институцията и да насочи фокуса й към дребните и междинни предприятия посредством приемането на нов Закон за Българска банка за развиване.
Така се появява ББР, която работи под това име към този момент над 12 години. Институцията оперира посредством разнообразни стратегии, като дава запас на бизнесите както непосредствено, по този начин и посредством комерсиалните банки (он-лендинг), които играят ролята на дистрибутор на заемите. Освен това банката дава и гаранции по избрани стратегии, като образец за сходна стратегия са безлихвените заеми за популацията вследствие на COVID-19 пандемията.
Финансирането на ББР не става посредством пари от централния бюджет, с изключение на в случаите когато се подхваща нарастване на капитала. Институцията финансира стратегиите си посредством приходи от активността си, издадени облигации, заеми от локални, задгранични и интернационалните институции, средства от фондовете на Европейски Съюз и средства с предопределение за развиване на съответни браншове и райони. Дейността на банката обгръща всички сфери, които имат потребност от достъп до запас или консултантски услуги в условия на стеснен интерес от страна на обичайните търговски банки.
Към края на 2020 година ББР дирекните заеми към компании, физически лица и по Националната прорагама за енергийна успеваемост възлизат на 2.1 милиарда лв., а средствата по он-лендинг стратегии доближават 135.1 млн. лв., сочат предварителните данни, оповестени на уеб страницата на банката.
Преди злощастната 2020 година, банката в никакъв случай не е излизала на загуба нито като ББР, нито като Насърчителна банка, сочат наличните данни на Българска народна банка, които обгръщат интервала от 2004 година насам.
Последният доклад за приходите на Насърчителна банка е за 2007 година, като резултатът е позитивен в размер на малко над 6 млн. лв.. Печалбата за предходните години доближава 4.62 млн. лв. (2006 г.), 3.27 млн. лв. (2005 г.) и 1.16 млн. лв. (2004 г.).
Първият доклад на Българска банка за развиване е през 2008 година – годината, в която Народното събрание приема новия закон в края на месец април. До 2020 година институцията непроменяемо излиза на плюс всяка година. Най-силна е 2016 година, когато ББР записва чиста облага в размер на 44.9 млн. лв., до момента в който най-ниският резултат се следи през горепосочената 2008 година – облага от 6.8 млн. лв..
В последните пет години преди 2020 година, облагата на ББР е следната: 37.6 млн. лв. (2019 година), 38.7 млн. лв. (2018 г.), 16.36 млн. лв. (2017 г.), 44.9 млн. лв. (2016 г.), 38.3 млн. лв. (2015 г.). В интервала 2019-2009 облагата на банката надвишава сумата от 10 млн. лв. през всяка една от обсъжданите години.
За интервала от 2009 година до началото на COVID-19 пандемията, ББР е генерирала обща чиста облага от 229 млн. лв., като към 30% е била върната в държавния бюджет под формата на дял, излиза наяве от известие на ББР, оповестено на уеб страницата на институцията.
Защо ББР излезе на загуба, четете в.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР