Българска асоциация на пострадалите при катастрофи е изпратила гневно писмо

...
Българска асоциация на пострадалите при катастрофи е изпратила гневно писмо
Коментари Харесай

БАЗК с гневно писмо до фон дер Лайен със снимки на паметници на загинали при катастрофи в Кресненското дефиле

" Българска асоциация на потърпевшите при произшествия " е изпратила яростно писмо и фотоси на монументи на починали при ПТП​ до Урсула фон дер Лайен и еврокомисари за неприятните пътища и забавянето на Автомагистрала Струма.

Това излиза наяве от известие до медиите на организацията.

Ето и цялостният текст:

" Българска асоциация на потърпевшите при произшествия " изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия, до Валдис Домбровскис - заместител ръководител на Европейската комисия, до Адина Валян - еврокомисар по превоза, до Елиза Ферейра - еврокомисар по доближаването и промените, до Виргиниюс Синкявичюс - еврокомисар по околната среда, както и до всички български евродепутати.

Поводът е, че и заради неприятното положение на пътната инфраструктура в страната, България е преди всичко в Европа по брой починали на 100 000 поданици. Друг акцент в писмото е забавеното дотъкмяване на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, вследствие на което от 2008 до 2022г. в този сектор са починали 71 индивида, а 386 са тежко ранените.

Черната статистика демонстрира, че 15-километровата права в Кресненското дефиле се е трансформирала в най-смъртоносната в целия Европейски съюз. Всяка година там се появяват нови надгробни плочи на хора, починали при произшествия. Участъкът трябваше да е приключен още през 2004г. за Олимпийските игри в Атина, а 19 години по-късно българи не престават да умират в Кресненското дефиле.

Основните аргументите за закъснение довършването на Автомагистрала Струма са тежките национални и европейски процедури, нерешителността и грешките направени от българските управляващи при подготовката на документите на плана, както и незадоволителната поддръжка от европейските институции.

Друга сериозна спънка е злоупотребата с правата дадени от националното и европейско законодателство на зелени неправителствени организации. Някои от тях стигат до там, че единствено в границите на месец март тази година, са завели 8 каузи в българския съд против плана.

Ние от „ Българска асоциация на потърпевшите при произшествия " сме безусловно несъгласни с опитите от последните няколко дни да блокират довършването на последните 15 километра от автомагистралата. Техните дейности заплашват реализацията на този толкоз значим за България план и основават предпоставки завършването на автомагистралата да се отсрочи най-рано до 2035 година, в случай че процедурата бъде стартирана отначало. Време, през което още българи ще загинат в дефилето.

Като неправителствена организация, защитаваща ползите на потърпевшите от произшествия, считаме, че жителите, транспортният бранш и туристите, нямат към този момент търпението да чакат още 10 или 20 години, с цел да се довършат едни единствено 15 км автомагистрала през Кресненското дефиле.

Нейното толкоз дълго закъснение с изключение на, че е в прорез с общоевропейските политики на съгласуваност и лесна досегаемост сред страните членки, ще докара до още доста жертви - европейски жители. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР