Българска агенция по безопасност на храните бави издаването на транспортни

...
Българска агенция по безопасност на храните бави издаването на транспортни
Коментари Харесай

БАБХ бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд

Българска организация по сигурност на храните бави издаването на транспортни документи за избавените от разградския зоопарк лъвчета, като по този метод се обслужват ползите на Община Разград.

Затова алармират от организацията за отбрана на животните " Четири лапи ", които са уверени и че върху БАБХ се оказва сериозен напън .

От българския офис на интернационалната организация оповестиха, че приготвят заминаването на двете дребни лъвчета Терез и Масуд за избавителен център в Холандия, профилиран в грижата за огромни котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде превозен и 3-годишният лъв Асен, който организацията избави от сигурна гибел от зоопарка в Разград през ноември предходната година.

От " Четири лапи " проведоха и митинг пред Министерски съвет , срещнаха се с премиера и министъра на околната среда и водите, на която среща получиха уверението, че лъвовете ще бъдат избавени и ще заминат за Холандия.

Припомняме, в зоокъта в Разгард няма обикновени условия за развъждане на огромни котки, само че общинските съветници към този момент два пъти гласоподават лъвовете да бъдат предоставени за развъждане в Пазарджик. Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които при започване на септември предходната година бяха стъпкани от уплашените си родители в разградския зоопарк часове откакто бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха извънредно дребни шансове да оживеят.

 В Пазарджик ядосани на Нено Димов поради лъвчетата
В Пазарджик ядосани на Нено Димов поради лъвчетата

" Ще си търсим правата за лъвчетата Масуд и Терез "

До този миг Община Разград не е дала и стотинка за грижите за лъвчетата , които с лека ръка беше оставила на произвола на ориста - да умрат в един зоопарк, който не дава отговор на никакви стандарти и законови условия и не би трябвало да съществува, показват от " Четири лапи ".

За да заминат животните е нужен само пътен лист, който се издава от Българска организация по сигурност на храните и удостоверява здравословното положение на животните. От " Четири лапи " показват, че от организацията отхвърлят дълго време да издадат подобен, като са претендирали ненужни документи.

Терез и Масуд към този момент са прекомерно огромни, с цел да живеят в клиника - двете лъвчета са по над 20 кг. Те се нуждаят от подобаваща среда за израстване, както и от непрекъснато наблюдаване от експерти, тъй като се чака да имат здравословни проблеми, подбудени от близкородствената връзка на родителите им. В страната ни не може да бъде обезпечено такова настаняване.

 Борисов и Димов избавиха лъвчетата Терез и Масуд
Борисов и Димов избавиха лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата ще се отглеждат в избавителен център в Холандия

Д-р Марина Иванова, шеф на " Четири лапи " за България, показва, че организацията няма законово съображение да откаже издаването на нужния пътен лист за пътуването, в случай, че от фондацията са показали всички документи, които наредбите изискват.

От " Четири лапи " са възмутени от обвиняванията, че са възнамерявали скрито да изнесат животните отвън страната. Подписаното сред организацията и Община Разград на 9 ноември 2017 година съглашение дава право на организацията да се разпорежда с животните, с цел да бъдат настанени при подобаващи условия и да бъдат полагани за тях оптимално положителни грижи.

От фондацията декларират, че Терез, Масуд и Асен са жертва на подмолните игри на кмета на Разград доктор Василев и на предходния му шеф БАБХ. С дейностите си те демонстративно демонстрират, че никой от тях не се управлява от желанието да бъде усъвършенствано здравето и благосъстоянието на лъвовете.
Според представителите на " Четири лапи " е подозрителен и методът, по който от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе са на 28 декември предходната година са издали регистрационни карти на Масуд и Терез, както и на техните родители, на името на Община Разград и един зоопарк , който няма нито лиценз, нито пък правото да отглежда тези животни.

От организацията още веднъж ще разчитат на намесата на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов , които през декември предходната година обществено се ангажираха да спомагат за заминаването на огромните котки в избавителния център в Холандия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР