Българо-турската граница винаги може да бъде застрашена, тъй като нещата

...
Българо-турската граница винаги може да бъде застрашена, тъй като нещата
Коментари Харесай

Рашидов вижда Борисов като единствения адекватен политик в мигрантската криза

Българо-турската граница постоянно може да бъде застрашена, защото нещата се развиват доста динамично, само че на този стадий от договарянията, които води министър председателят, българската граница продължава да е спокойна. Това съобщи пред bTV ръководителят на парламентарната комисия по просвета и народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов във връзка срещата сред Борисов и Ердоган в Анкара поради мигрантската рецесия.

По негови думи българският министър председател прави показно по какъв начин би трябвало да се държи човек, каква дипломация да води с околните му до границата хора.

Диалогът е доста значим и считам, че Борисов владее добре тази материя, акцентира Рашидов.

Той съобщи, че за благополучие отношението на Турция към България е положително. По негови думи в обстановката има две гледни точки - тази на Европа, която твърди, че Ердоган й извива ръцете, и тази на Анкара.

Обяснението на Ердоган е доста просто в тази история и в случай че човек се вслушва, бързо схваща какви са проблемите, безапелационен бе Рашидов. Според него би трябвало да се разбере сложността на турската страна, другояче било доста елементарно да се отхвърли едното за сметка на другото.

Той уточни, че турският президент ръководи една голяма страна, има действителна война на границата си, в Турция всяка седмица стават атентати и в същото време 3,5 млн. бежанци седят на турска територия и те костват 40 милиарда $ на турския поданик.

Имам възприятието, че единственият съответен политик е нашият министър председател, тъй като има чуваемост, в Европа очевидно всички са нови политици, разяснява Рашидов.

Той съобщи, че това, което прави българският министър председател, би трябвало да го вършат всички европейски водачи. Рашидов акцентира, че българската граница не е единствено наша, само че и външна за Европейски Съюз и за благополучие това била най-спокойната граница в Европа. Според него това би трябвало да се оцени от Европейски Съюз.

Добър разговор, а не дърлене трябвало да прави всяка европейска страна със своите комшии, съгласно него.

Рашидов посочи, че в никакъв случай през последните 50 години връзките на междубалканските страни не е било като в този момент и това било с помощта на работата на Борисов.

Българинът спи умерено, без да е обезпокоен за границата - това не е ли работа, която някой е приключил и би трябвало да му го признаем, съобщи Рашидов.

Това, което прави министър председателят, би трябвало да го създадат всички европейски водачи - да седнат на маса, да не помнят огромното си самочувствие, още веднъж акцентира той.

Според него на срещата Борисов си е изиграл картите вярно и неговата роля била на доброжелателен другар, който сдобрява Европа с Ердоган.

Относно борбата сред институциите и точно на 3 март Рашидов съобщи, че националните ни празници към този момент не са мотив за обединяване. По негови думи хората разбирали, че има спор сред премиера и президента. Този спор обаче не трябвало да минава границата на политическото говорене и да стига до махленското.

Да загубиш галерия в Лувъра е все едно да загубиш да пееш в Миланската канара, съобщи Рашидов във връзка анулираната ни галерия в световноизвестния музей.

Направих пробив - да вкарам страната два пъти по 5 години в международен музей, откъдето дневно минават 30 000 души, посочи той. Според него е неприемливо да се загуби тази публика и шансът страната ни да е разпознаваема.

" Френската посланичка сподели, че околните 10 години има стратегия, залите са заети, а 5-годишният рамков контракт изтича следващата година. Така че дотук бяхме в Лувъра. Все отново имахме две прелестни изложения ", заключи Рашидов.

Припомняме, след срещата с българския министър председател, турският президент Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че България би трябвало да е образец за Европейски Съюз.

В събота Борисов успокои, че по нашата граница е умерено. А военният министър Красимир Каракачанов с хеликоптер прелетя над границата, с цел да се увери за ситуацията.

На място беше и вътрешният министър Младен Маринов. Малко преди този момент бе оповестено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР