Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на

...
Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на
Коментари Харесай

Борисов откри газопровод в Турция, който се свързва с тръба в Гърция, но настоя: Ще минава газ през България

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на диалог на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му сътрудник Бинали Йълдъръм. Срещата се организира в Измир, в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.
ТАНАП ще докарва газ от Азербайджан до границата сред Турция и Гърция, като от дълго време двете страни работят за връзването му с различен газопровод, който Гърция интензивно строи и е съвсем подготвена с правата на гръцка територия - ТАП . ТАП би трябвало да мине през Албания и да дебаркира в Италия, а свързването с ТАНАП ще приключи така наречен Южен газов кулоар, като България остава настрана от директните доставки. Самият Йълдъръм удостовери, че следва свързване на ТАНАП с ТАП.
Сподели с товите другари
Това, което сме се разбрали с турската и съветската страна е газът да мине през България - домашното ни е по какъв начин да се случи това според Третия енергиен либерализационен пакет , съобщи изрично Борисов. " Ако има нещо да отречеш, отричай в този момент - в България има доста преводачи, които ми държат недостатъци ", акцентира българският министър председател (бел. ред. - Борисов се заяде по тематиката с депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев по време на парламентарния надзор на 8 юни).
Според него, след разширението на ТАНАП за Турция в сектора сред компресорна станция " Лозенец " и очистно оборудване " Недялско " ще бъдат увеличени опциите за транзитиране на природен газ през връзката - от 14 милиарда куб. метра до 15,7 милиарда куб метра годишно. Става въпрос за доставките през Украйна. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България. Йълдъръм пък изясни, че посредством връзката ще може да се приключи по-голямата съгласуваност с европейската газова мрежа.
Утре Теменужка Петкова е на среща в Белград, тъй като би трябвало да намерим формулата по какъв начин да се транзитира газ в благозвучие с Третия енергиен либерализационен пакет, разясни българският министър председател.
Отношенията сред България и Турция са специфични и ние сме образец за положителни съседи, които си оказват помощ и се почитат, сподели Бойко Борисов, представен от пресслужбата на Министерски съвет.
Двамата министър председатели означиха със удовлетворение растежа в икономическите връзки сред България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. " Дори и от разнообразни религии, би трябвало да живеем в мир поради народите си. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани дублирам думата " мир ", акцентира Бойко Борисов. Като образец за тези връзки двамата показаха реставрацията на църквата " Св. Стефан " в Истанбул. Турският министър председател пък изиска да се усили оборотът на стокообмена с към 40%.
Турският министър председател Бинали Йълдъръм сервира съболезнования за злополуката с българските военни водачи край Пловдив.
В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на стопанската система Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР