„Българо-Сръбски гурме влак“ е името на проект, по който представители

...
„Българо-Сръбски гурме влак“ е името на проект, по който представители
Коментари Харесай

Мездра участва в кулинарен проект „Българо-Сръбско гурме влак“

„ Българо-Сръбски гурме трен “ е името на план, по който представители на Висшето бизнес учебно заведение в сръбския град Лесковац бяха на посещаване при своите сътрудници от ПГ „ Алеко Константинов “ в Мездра. Ученици и студенти взаимно създадоха самун от лимец, който в границите на плана ще бъде сертифициран. Домакините бяха приготвили обичайни врачански лютики, а гостите от Сърбия - обичайния за западната ни съседка айвар.
Общата цел на плана по стратегия INTERREG-IPA CBC България – Сърбия е да се усили броят на туристическите артикули в трансграничния регион, посредством използване на новаторски подходи в региона на туризма, включващи създаването и отбраната на културното завещание. Проектът е стартирал през месец юли 2017г. и приключва през октомври 2018г.
„ Дейностите, които ще бъдат осъществени в ПГ “Алеко Константинов “, са съоръжение на кухнята със модерни и високо софтуерни уреди, както и образование на 20 студента от Висшето бизнес учебно заведение в Лесковац, тук в Мездра. На 23 април следва 23 ученика от нашето учебно заведение да заминат за Лесковац на обучителен семинар. Също по този начин сме планували посещаване на 10 професионални готвачи от Сърбия и 10 от България, през месец май тази година, които да посетят нашето учебно заведение и да проведат обучителен семинар с нашите възпитаници. През месец юни пък българските готвачи ще посетят Република Сърбия по този план “, сподели шефът на Професионална гимназия „ Алеко Константинов “ инж. Христинка Минова.
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков бе измежду гостите, почели дейностите по план „ Българо-Сръбско гурме трен “. Той прегледа обновената кухня на професионалната гимназия, като пожела на участниците и от Сърбия и от България, в никакъв случай да не стопират гурме влака, тъй като по този метод обогатяват познанията си за кулинарната просвета на цяла Европа.
„ Балканската кухня е известна със своите благоприятни условия, обичаи и новости. Сигурен съм, че има какво да дадете освен на нас, тук на Балканите с този план, а и да обмените опит и това което вършиме да бъде потребно за цяла Европа. Пожелавам триумф на всички участници и както виждате границите в никакъв случай не са ни деляли, в противен случай -винаги са ни събирали “, сподели инж. Събков пред възпитаници и посетители.
Директорът на образователното заведение разясни, че през месец август следва посещаване на фестивала „ Гощилиада “ в Сърбия, където учениците от гимназията участници по плана, ще могат да се срещнат със спецификата на сръбската национална кухня.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР