Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От

...
Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От
Коментари Харесай

Любовни сюжети за милиони: Африканци източват сметки на българки в интернет

Българки са завлечени с хиляди левове посредством онлайн измами. От ГДБОП оповестяват за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лева Жените стават жертви на любовни случки, а сценаристи се оказват главно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на забавно другарство във Facebook. В обществената мрежа я намира Джон Максуел. За малко Джон съумява да построи доверие и да събере персонална информация за жертвата си, която живее в Хасково.

Мъжът заречен двамата да заживеят щастливо в България, защото имал доста пари. Имало обаче изискване.

" Той е някогашен боен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези полезности той ги събрал в един колет и й го изпратил, само че сега бил спрян в Лондон и тя би трябвало да преведе тези пари на сметка в Испания. ", споделя Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лв., без да загатва защо са парите, както била инструктирана.

" В следствие разбрах, че тя е 100% уверена, че би трябвало да ги заплати тези пари. ", добавя Димитър. Както виждате няма никаква логичност в това, което се предлага, само че самата операция, самият метод на обработка на избран човек кара тя да го прави. ", споделя мъжът.

Димитър и брачната половинка му стартират лично следствие, с цел да потвърдят измамата. Свързват се с въпросният Максуел и схващат, че измамниците употребяват стратегия за подправяне на идентичност.

" Каза ми, че е боен, само че фотосите, които ми изпрати в месинджър не отговаряха на индивида от Facebook профила. Мисля, че се пробват да изиграят роля,която ги показва като атрактивни мъже, мачовци. За това качват фотоси с униформи, с цел да пленят по-лесно сърцата на дамите. ", изяснява Труде Хокланд, брачна половинка на Димитър.

Подобни измами не са необичайност и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира храброст и споделя обществено по какъв начин губи 13 милиона крони. Била уверена, че мъжа, на който оказва помощ финансово, е гръцки проектант, изпаднал в неволя до момента в който работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лева на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са прехвърляния към страни от Африка, Европа и Азия. В клопката на любовта жертвите продават парцели, полезности, теглят и заеми. Случаите си наподобяват по едно - заричане за благополучен взаимен живот.

" Преводите са от 10-20 хиляди български лв.. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лв.. ", изяснява Владимир Димитров, шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този тип измамници е наивността.

Фалшивата идентичност се поддържа с откраднати фотоси от профили - най-често на военнослужещи, лекари и чиновници на Организация на обединените нации.

" В над 98 % от случаите сме стигали до проведени незаконни групи в северноафрикански страни. Предполагаме, че месечният оборот от този тип престъпност е от няколко милиона лв.. За да се изкарат парите от жертвата се употребяват други проведени незаконни групи, които имат единствено мулета. ", добавя Димитров.

Мулетата нормално са хора, които имат незабавна потребност от финанси - тежко заболели или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в разнообразни точки на Европа - по този начин следите се покриват, а жертвите губят всичко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР