Българката Ружа Игнатова, известна по света с измамната схема с

...
Българката Ружа Игнатова, известна по света с измамната схема с
Коментари Харесай

Изчезналата криптокралица: Интересни моменти от разследването срещу Ружа Игнатова

Българката Ружа Игнатова, известна по света с лъжливата скица с криптовалута OneCoin, има голям апартамент в елитния лондонски квартал Кенсингтън, оповестява Би Би Си в подкаст, озаглавен " Изчезналата криптокралица ".

Това се разкрива по време на почналия през септември в град Мюнстер - развой, в който обвиняем е немският юрист на Игнатова Мартин Брайденбах. Той е упрекнат за пране на пари поради прехвърлянето в Лондон на 20 млн. евро за закупуването на първокласния парцел през август 2016 година

Двама съпрузи също са упрекнати за източване на пари в измамата, от която единствено във Англия са ощетени хора за над 100 млн. лири.

Любопитният миг в следствието е роман на някогашен потиер в жилищната постройка Абът Хаус. Той си спомня по какъв начин през 2016 година видял доктор Ружа Игнатова да се прибира от извършване на покупки с българи от защитата си.

" Горките двама мъже вървяха зад нея натоварени като магарета и задъхани - несъмнено носеха по 20 торби ", споделя очевидецът, именуван Джеймс.

Той е видял и жилището от 650 кв. м с четири спални и басейн. В един долап били натъпкани картини на Анди Уорхол.

" Това ми разруши сърцето, тъй като съм учил в лицей по изкуствата ", споделя още някогашният служител на реда.

Има и принт на Майкъл Мьобиус, показващ кралица Елизабет II, която надува балонче от дъвка.

Д-р Ружа е имала усет освен към движимости от скъпи марки. По-късно се схваща, че в жилището ѝ е имало творби на изкуството за към 500 000 английски лири, купени от лондонска изложба. Джеймс се пита дали тя не е влагала благосъстоянието си в активи, които може елементарно да се изнесат, с цел да не бъдат иззети.

Някои хора от квартала си спомнят обгърнатата в печална популярност българка, оповестява Би Би Си, само че тя е живяла там единствено за малко през 2016 година Тогава очевидно е имала желание да се откри в Лондон, защото е разкрила офис в елитна постройка и е чествала 36-ия си рожден ден с охолно празненство в музея " Виктория и Албърт ".

Изнесеното в подкаста е част и от Досиетата " Пандора ", които разкриват връзки на персони от международния хайлайф с компании в офшорни зони. За първокласното лондонско жилище се схваща, че то е закупено през фиктивна компания от офшорната зона на остров Гърнси, само че схемата е комплицирана и към този момент мъчно може да се потвърди, че българката е негова собственичка.

През 2017 година доктор Ружа не е посещавала жилището в Кенсингтън. Известно е, че на 25 октомври се е качила на полет на " Райън еър " от София за Атина и нататък следите ѝ се губят.

Бизнес кариерата на българката стартира през 2013 година, когато тя основава криптовалутата OneCoin и трансформира начинанието си във финансова пирамида. Ружа Игнатова е разследвана в няколко страни, в това число в България.

През 2019 година нейният брат Константин Игнатов е задържан в Съединени американски щати. Той признава пред съда присъединяване си в схемата, която по досегашни данни възлиза на 4 млрд евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР