Българката Ружа Игнатова е в списъка на най-издирваните от ФБР

...
Българката Ружа Игнатова е в списъка на най-издирваните от ФБР
Коментари Харесай

Случаят „Ружа Игнатова“: Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия?!

Българката Ружа Игнатова е в листата на най-издирваните от ФБР нарушители – това напомнят две изявления в огромни немски вестници. Поводът е набиращият известност документален филм на нашия сътрудник Йохан декор Мирбах, отдаден на Ружа Игнатова.

Под заглавие „ Бизнесът с вярата “ вестник „ Райнише пост “ написа: „ Тя има милиарди – и като че ли потъна вдън земя. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии Ружа Игнатова е в листата на ФБР. Жената, която се самонарече „ криптокралица “ и построи пирамида върху цифровата валута на име OneCoin, е завлякла вложителите с най-малко 4 милиарда $. “

Изданието отбелязва още, че единствено в Германия към 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по целия свят броят им надвишава 3 милиона. Докато в Лондон Игнатова харчи по 100 000 паунда дневно за шопинг, в Уганда едно семейство губи всичките си пари, научаваме от кино лентата на немския проверяващ публицист. Пред неговия микрофон един от юристите на потърпевшите споделя, че бизнесът на българската е бил „ да продава очаквания “.

В обява по същата тематика авторитетният „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) препраща към настоящия скандал към „ криптокраля “ Сам Банкман-Фрайд и неговата борса за криптовалути FTX. Авторът на публикацията задава закономерния въпрос дали Банкман-Фрайд просто си e направил зле сметката, или пък противоположното – сметката му е била таман да измами толкоз доста хора. „ Поуката за всеки доверчив вложител гласи: по-добре да внимавате доста, в сравнение с сляпо да се доверявате, търсейки дивиденти и несъмнено пристанище за личния капитал. Още повече, че болшинството хора не схващат по какъв начин действат блокчейн-валутите. Струва си да се поучим от грешките от предишното “, отбелязва вестникът и на собствен ред също напомня историята на Ружа Игнатова – по този начин, както е разказана в документалния филм на Йохан декор Мирбах. „ Това е една история за успеха на алчността над разсъдъка и морала, а Ружа Игнатова носи отговорност за един от най-крупните финансови кавги в историята “, обобщава авторката Урсула Шеер.

В края на нейната публикация четем: „ Многостепенният маркетинг трансформира вложителите в подизпълнители в една система с измислени обменни курсове. Система, която се популяризираше на всеобщи мероприятия с „ доктор Ружа “ на сцената, наподобяващи на някаква комбинация от поп-концерт и евангелистка литургия. От притока на капитали печелеха само хората на върха на пирамидата. Всички други останаха на изсъхнало “, написа авторката и продължава:

„ По някое време Ружа Игнатова даже към този момент не знаеше какво да си прави парите. Тя влагаше в недвижими парцели и стартира да построява мрежа от компании фантоми по целия свят. Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия? Убита ли беше Ружа Игнатова? Или пък към момента живее под солидна защита някъде в Дубай, където беше седалището на OneCoin? Документалният филм не дава отговор на тези въпроси. Но по тази причина пък демонстрира по какъв начин лъскавият искра може да достави с подправено наличие една структура от неистини, която в последна сметка въпреки всичко рухна. А че измамата „ OneCoin “ продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора – ето, това е още едно от посланията на тази невероятна история.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР