Българката отстъпи след 90 хода и 5 часа игра срещу

...
Българката отстъпи след 90 хода и 5 часа игра срещу
Коментари Харесай

Нова загуба за Нургюл. Засега мечтата за световна титла се отлага

Българката отстъпи след 90 хода и 5 часа игра против Конеру Хумпи
Българката Нургюл Салимова позволи втора поредна загуба на Турнира на претендентките в Торонто, след нова дълга и комплицирана партия.

В 11-ия кръг от конкуренцията 20-годишната ни представителка в елита на шахмата отстъпи с черните фигури след 5 часа и 90 хода на Конеру Хумпи (Индия).

Това бе четвърто проваляне за Нургюл, която остава с 4 точки.

Този актив я подрежда на осма позиция, а при три оставащи кръга от шампионата, лишава и на доктрина възможностите да се бори за крайната победа. Лидерката Тан Зонзъ (Китай) има 7.5 т., откакто победи в 11-ия кръг рускинята Катерина Лагно. Българката може да завоюва най-много три точки с три триумфа до края.

Така фантазията за постигане до мач за международната купа против нейната притежателка Дзю Уъндзюн от Китай се отсрочва... към този момент. При възрастта на Салимова и нейните първи, смели стъпки в елита на международния шахмат, наподобява безспорно, че ще има нови шансове да стигне до подобен дуел. Само победителката в Торонто ще завоюва правото да се изправи за короната против Уъндзюн.

Именно против Конеру Хумпи бе пристигнала и единствената до момента победа на българката в надпреварата.

Но този път опитът на 37-годишната индийка бе решителен. С придвижване на партията тя изглеждаше все по-стабилно, макар че нямаше съществено преимущество като фигури - единствено с пешка повече. Именно тя се оказа решаваща в ходовете, в които българката се бори в опит да се добере до реми.

В останалите партии при дамите:

Рамешбабу Ваишвали (Индия) - Александра Горячкина (Русия) 1:0

Лей Тъндзие (Китай) - Анна Музичук (Украйна) 0.5:0.5.

След 11 кръга водят двете китайки. Начело е Зонзъ със 7.5 точки, следвана от нейната сънародничка Тъндзие със 7. Трета и четвърта са двете рускини - Горячкина и Лагно, с по 5.5 точки, колкото има и индийката Конеру.

Музичук и Ваишвали са с по 4.5 точки, а Салимова е с 4.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР