Българка участва в мащабно клинично проучване, което е на път

...
Българка участва в мащабно клинично проучване, което е на път
Коментари Харесай

Запомнете тази българка! Някой ден заради нея много деца могат да бъдат спасени!

Българка взе участие в огромно клинично изследване, което е на път да даде основа за основаване на нов лек за едни от най-трудно лечимите мозъчни онкозаболявания при децата. Грандиозното изобретение на екипът учени в Нотингам измежду, които е и българката Моника Димитрова.

Идеята за изследването в началото стартира като шестмесечна дипломна работа, която младите биолози задълбочават цели три години. Сред екипът от 2-ма студенти и 2-ма професори е и българката Моника Димитрова. 26-годишната бургазлийка приключва магистратура с фокус – детски мозъчни тумори, а до момента в който прекарва часове в лабораторни клинични изследвания тя работи и като здравна сестра в болница " Куин Мери ".

" Бяхме много огромни късметлии, че една благотворителна организация финансира цялото изследване за трите години, тъй че заплашителен шанс с това, че те повярваха в действителност нас и това което създаваме ", сподели Моника пред Euronews.

Студентите знаят, че досега учените са създали като способ на лекуване на лимфобластната левкимия да вземем за пример, проучвания основани на аспаргинова аминокиселина. Концентрират се в непроучената досега аргининова киселина, което се оказва и разковничето. 

" Изследвахме няколко типа мозъчни тумори и в това време разнообразни аминокиселни. Това, което в действителност намерихме е, че рециклиращите аминокиселини, които би трябвало да има във всеки организъм липсват когато има болест. Когато има мозъчен израстък те безусловно липсват, което става заплашителен стрес в организма и аргинина, който по принцип е полузаменима аминокиселина в действителност става незаменима в интервали на стрес, в интервали на болест, това тотално трансформира организма и заболяването ", сподели Моника Димитрова.

Екипът остава сюрпризиран от откритието и взаимовръзката на туморната клетка с аминокиселините съществуващи в човешкия организъм. Завишеният аргинин се оказва в основата на най-агресивните мозъчни тумори.

Проучването на Моника Димитрова и екипът работил върху аргининовата киселина е приключено и оповестено от всички английски научни и интернационалните журнали за изследвания. 26-годишната Моника получава и благодарствено писмо от Кеймбридж.

" Със сигурност не чакахме да намерим нещо толкоз огромно, в действителност ние знаехме, че това е някаква такава дупка при клиничните изследвания при детските мозъчни тумори, само че не чакахме всичко което изследваме да покаже подобен голям резултат и да има такава корелация във всичко което изследвахме. Много сме щастливи, тъй като това за един академик е най-голямото самопризнание “, споделя Моника.

Клиничното изследване на Моника Димитрова към този момент е в основата на създаването на нови медикаменти за детските тумори. А младият академик възнамерява да започва образованието си по медицина, само че не във Англия, а в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР