Българка стъпи на два осемхилядника за два дни. Силвия Аздреева

...
Българка стъпи на два осемхилядника за два дни. Силвия Аздреева
Коментари Харесай

Впечатляващо! Наша сънародничка покори Еверест и Лхотце


Българка стъпи на два осемхилядника за два дни. Силвия Аздреева покори Еверест и Лхотце. Тя е първата българка покорила и двата върха за толкоз малко време.

Забележителното е, че нашата сънародничка Силвия Аздреева единствено за два дни, с изключение на най-високия връх на Земята, е изкачила и 8-хилядника Лхотце. Силвия е достигнала покрива на света дружно с още двама алпинисти от Мексико и Южна Африка, оповестява Българското национално радио.

Техен лидер е бил един от най-опитните алпинисти в Непал Нирмал Пурджа, който е изкачил всичките осемхилядници в Хималаите.

Силвия Аздреева е едвам втората българка, съумяла да покорил връх Еверест. Досега само Петя Колчева бе правила това през 2009 година, а по този начин и няма доказателства за това дали племеница на Христо Проданов - Мариана, фактически е съумяла да стъпи на Покрива на света през 2004 година.

Аздреева е едвам четвъртият представител на страната ни, който съумява да стъпи на Лхотце след Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов. За Аздреева това са първи два осемхилядника, като до момента най-високото ѝ нанагорнище бе на различен хималайски връх - Ама Даблам (6812 метра).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР