Българка стана майка след необичайно раждане.Жена на 26 години от

...
Българка стана майка след необичайно раждане.Жена на 26 години от
Коментари Харесай

Жена роди в коридора на спешното отделение в болница в Сливен

Българка стана майка след извънредно раждане.

Жена на 26 години от Ямбол роди в коридора на Отделението по незабавна медицина в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ - Сливен, оповестиха от регионалната болница. Според началника на отделението доктор Тодор Суванков казусът е неповторим, тъй като става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Освен че е необичаен, този случай е трагичен и виновен. Раждане по естествен път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един умел акушер-гинеколог, а това, че се случва в съвсем полеви условия, без родилна зала и подобаващи условия, го прави още по-отговорен и трагичен. При бебета със седалищна позиция, при над 90 % от случаите, раждането се прави с планувано секцио “, сподели доктор Суванков.

Родилката е превозена до сливенската болница със личен превоз на 6 март, към 21:30 часа. Раждането е почнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния доктор доктор Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната обстановка.

„ Бебето беше до раменете на открито и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна активност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, само че реших, че обстановката е критична и би трябвало да действаме незабавно и всяка минута е скъпа. Майката съдействаше при операцията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната активност и то простена “, сподели доктор Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

„ Всяка секунда е била скъпа и екипът е работил бързо и съответно, вследствие на което раждането е приключило сполучливо. Бебето е било задушено, с усукана пъпна шнур. Нямало е дишане и сърдечна активност, наложила се е реанимация, която е възстановила виталните индикатори. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук. Със сигурност доктор Плачкова е избавила един човешки живот. Бебето е било родено на границата сред живота и гибелта и оттова - с вероятни опасности за майката “, сподели доктор Суванков.

Бебето се е родило 3 080 грама. Момченцето и майката са добре, към този момент са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за незабавна здравна помощ и в Отделението по незабавна медицина в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “-Сливен. Имала е доста случаи на раждания отвън болничното заведение, като част от екипа на Центъра за незабавна здравна помощ.

Областната болница в Сливен е желана за раждане и от дами от други области на страната. Характерни за района са ранните раждания, както и висок % на недоносени бебета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР