Българка роди на остров Бали, в деня, в който изригна

...
Българка роди на остров Бали, в деня, в който изригна
Коментари Харесай

Българче се роди на остров Бали по време на изригването на вулкана

Българка роди на остров Бали, в деня, в който изригна вулкана. Бебето се споделя Аурора.

Хиляди хора остават блокирани на острова Бали поради вулкана Агунг. Пепелта се издига на близо 4 километра във въздуха. Властите подредиха интернационалното летище да остане затворено за още 24 часа и самолети ще излетят най-рано на следващия ден. Близо 40 българи са се свързали с консулството ни в Джакарта, всички те са невредими.


Повече от 50 години на остров Бали не е имало вулканична интензивност. Последното изригване на вулкана Агунг е през 63-та. Тогава умират 1100 души. В събота той още веднъж се засилва и стартира да бълва пепел, а в последното денонощие и лава. Засега няма информация за нанесени вреди. 100 хиляди души от най-застрашената зона в радиус от 10 км от вулкана са евакуирани.

Близо 500 полета от интернационалното летище бяха анулирани и на острова останаха блокирани хиляди туристи. Сред тях е и българинът Георги Ковачев.
Георги Ковачев, екскурзиант блокиран в Индонезия: Дойдохме на отмора и разбрахме преди 10 дни, че има заплаха да изригне вулкана, което не ни тормози изключително доста до оня ден, когато изригна и тогава ни тормози доста. Разбрахме, че няма да можем да се приберем на време, изпуснахме си резервациите.
От външното ни министерство оповестяват, че към 40 българи са потърсили подпомагане с цел да се приберат. Георги и компанията му отседнали при на българи, които живеят там, само че пък въпреки това се получи нещо доста положително - на хората, които ни приютиха тук им се роди бебе. Те са българи, които живеят от 15 години тук. Дъщеря им живее от 8 години и бяхме на раждането на детенце сред индонезиец и българка.

Момиченцето носи красивото име Аурора, а майка му се била зарекла, че ще роди тогава, когато изригне вулкана. Така и станало.
Ирена Беневска, баба на бебето: Дъщеря ми се омъжи за индонезиец и по този начин съответстваха нещата, че роди тъкмо в деня, в който изригна и вулканът. Не се притеснявахме.
Българските туристи там споделят, че страната ги осведоми за обстановката и не се тормозят.

Очаква се вулканът Агунг да остане деен още най-малко няколко седмици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР