Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения

...
Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения
Коментари Харесай

Българка се призна за виновна за банкова измама, довела до фалит Мозамбик

Българка пледира отговорна пред съд в Ню Йорк по обвинявания в пране на пари от корупционна скица в Мозамбик, съобщи организация " Ройтерс ".

Детелина Събева, някогашна служителка на швейцарската банка " Креди Сюис " (Credit Suisse), се призна за отговорна по едно обвинявания за пране на пари пред арбитър Уилям Кунц в Бруклин. Тя е един от тримата банкери от " Креди Сюис ", на които американската прокуратура повдигна през януари обвинявания, че са били забъркани в корупционната скица, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда $. Най-малко 200 милиона $ са били отклонени. Швейцарската банка увери, че тримата обвинени са скрили от нея противозаконните си действия.

37-годишната Събева, гражданка на България, сподели, че през 2013 година нейният началник Андрю Пиърс й доверил, че е взел рушвет от 1 милион $ по отношение на заем от 372 милиона $ за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от " Привинвест " (Privinvest) - основана в Абу Даби, Обединени арабски емирства, компания, която имала контракти с мозамбикски държавни компании.

Според Събева Пиърс внесъл към 200 000 $ от подкупа в нейна банкова сметка. " Съгласих се да приема и държа тези пари, макар че знаех, че са добити от противозаконна активност ", съобщи тя. Събева е пристигнала непринудено от Лондон в Ню Йорк, с цел да дава отговор по повдигнатите й обвинявания. Тя бе освободена под гаранция.

На съвещанието не бе упоменато Събева да е сключила с прокуратурата съглашение за съдействие. Адвокатът на българката отхвърли коментар.

Другите обвинени с изключение на българката са Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, също някогашен банкер от " Креди Сюис ". Двамата оспорват по правосъден път настояването на Съединени американски щати да бъдат екстрадирани от Англия.

Във връзка със случая са повдигнати обвинявания на общо седем души. Сред тях са Жан Бустани - някогашен шеф на " Привинвест " за продажбите, който е в ареста в Съединени американски щати, както и някогашният министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан, който се бори да не бъде екстрадиран от Република Южна Африка.

Според прокурори сред 2013 и 2016 година мозамбикски държавни компании са взели заеми за над 2 милиарда $, обезпечени от държавното управление и уредени от " Креди Сюис " и още една капиталова банка, която не бе посочена.

Освен " Креди Сюис " съветската банка ВТБ също е осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик, отбелязва " Ройтерс ".

През 2016 година южноафриканската страна - една от най-задлъжнелите страни в света - призна, че е подсигурила заеми. Това накара задгранични донори да прекратят поддръжката си за Мозамбик. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в несъстоятелност, като спря да обслужва държавния си дълг.

Според американската прокуратура минимум 200 милиона $ са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни чиновници./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР