Българка от Чикаго е в основата на схема за измами

...
Българка от Чикаго е в основата на схема за измами
Коментари Харесай

Българка от Чикаго е в основата на схема за измами със студентски стипендии

 Българка от Чикаго е в основата на скица за измами със студентски стипендии.  До това разобличаване стигат от проверяващи публицисти от организацията ProPublica.

Името на дамата е Лора Георгиева, пише bg-voice.com.

Тя твърди на своя уеб страница, че посредством своята компания “Destination College " оказва помощ на фамилии да вкарат в лицей децата си, даже да не могат да си разрешат колосалните такси. Тя популяризира себе си като човек, който подава ръка на бездомни, бежанци и самотни майки да реализират фантазиите си, а точно, да се запишат в лицей.

Оказва се обаче, че Георгиева се възползвала от малка врата в закона, която разрешавала на богати фамилии да се откажат от децата си фиктивно, да им намерят настойник и по този начин да се възползват от държавни помощи, защото заявяват ниски приходи без тези на родителите си. Георгиева работела с две адвокатски компании, които внасяли документите в съда от името на младежите. Всички каузи били заведени в окръжия съд за Лейк Каунти (оркъг Лейк) в Илинойс.

Схемата била разкрита от сътрудник на Георгиева, който също се занимавал с съвещания на кандидат-колежани. Той просто ги насочвал кое образователно заведение е уместно за тях. За разлика от нея той не получавал тлъсти комисионни, само че вършел работата си съзнателно.  Така при прегледа на документите на няколко към този момент записани колежани той открил, че младежите са от богати фамилии, само че употребяват държавна помощ за заплащането на таксите. 

Информацията за нередностите стигнала и до Анди Борст, един от шефовете университета на Илинойс в градчето Шампейн.  " Това е машинация “, категоричен е Борст. По думите му заможните фамилии лишават опцията на по-бедните да получат финансовата помощ, от която в действителност се нуждаят.

Екип на Thе Wall Street Journal успял да намери двама родители, които се възползвали от услугите на Лора Георгива, с цел да вкарат децата си съвсем гратис. Те обаче отхвърлят това да е по този начин. Твърдят, че нямали пари, макар, че едното семейство живеело в къща за,2 млн., а единствено единият от родителите изкарвал 0 000 годишно.

Въпреки това тяхната щерка получила така наречен Субсидия Pell Grant, която била предопределена за извънредно нуждаещи се и се отпуска безплатно. Парите възлизали на към 000. Журналистически инспекции открили, че има най-малко още около 40подобни случая, които наподобяват много съмнителни.

Засега наподобява, че няма български фамилии взели участие в измамата. От университета в Илинойс потвърдиха за BG VOICE, че са засекли общо 14 студенти, които желали арбитър да ги разгласи за самостоятелни от родителите им.

Трима били приключили първата си година, а другите единствено кандидатствали за банкет. “Уведомили сме министерството на образованието, както и комисията в Илинойс, която съблюдава отпущането на студентски помощи ", се споделя още в отговора на администрацията на университета.

За арести обаче не се оповестява, защото се касае за легална активност, която просто е неморална.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР