Българка, която живее в Англия, е оперирана в Пирогов от

...
Българка, която живее в Англия, е оперирана в Пирогов от
Коментари Харесай

Българка трябва да чака 51 седмици за мозъчна операция в Англия, в `Пирогов` я приемат след дни

Българка, която живее в Англия, е оперирана в " Пирогов " от израстък в мозъка, откакто във Англия получила час за обзор при неврохирург за след 51 седмици. 

69-годишната жена получава неописуемо мощно главоболие и посещава лекаря си във Англия. Препоръчват ѝ да пие болкоуспокояващо, тъй като има мигрена, и дамата се прибира у дома. Главоболието обаче не минава, а се усилва. Правят ѝ скенер и той демонстрира, че дамата е с " парасагитален менингиом ", който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият израстък се намира на сериозно място в моторната област на мозъка, стартира да пораства, поради което визира двигателните ѝ функционалности и води до частична сковава. Въпреки това, от огромна многопрофилна болница с развита устременост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през май, само че към момента чака той да бъде разчетен. За обзор при неврохирург, който да дефинира какво да бъде лекуването ѝ, пък получава час за след 51 седмици, описват от " Пирогов ". 

Отказвайки да губи по този начин скъпото време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доцент Венелин Герганов я оперира в „ Пирогов ". Прецизната намеса продължава 3 часа. Доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и избавят пациентката. „ Деликатното при интервенцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури. ", показа световнопризнатият неврохирург доцент Герганов. 

Още на идващия ден след интервенцията нашата пациентка посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Нетърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до експерт и получават съответно лекуване. „ В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е нужна интервенция, а мога да пребивавам години с тумора. Попитах какво да върша с тази мощна болежка, а отговорът беше: „ Ще свикнете да живеете с болката ". Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а оня, който направих в Англия през май, още не е разчетен, макар че сме на прага на август. За сметка на това отхвърлиха да ми дават личната ми здравна документи. Искам да Ви кажа моята оценка за опазването на здравето в България – Суперлатив към здравната система тук. "

69-годишната жена има постоянни здравноосигурителни права в България, което даде опция да се лекува по здравна каса и се наложи да заплати единствено консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „ Пирогов ". Лекарите са оптимисти за цялостното й възобновяване и чакат след към месец да се е върнала към естествен метод на живот. В идващите месеци следва интензивно продължаващо наблюдаване на положението й.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР