Българка е приета във варненска болница след отслабване в Турция.

...
Българка е приета във варненска болница след отслабване в Турция.
Коментари Харесай

Българка стигна до болница след отслабване в Турция

Българка е призната във варненска болница след намаляване в Турция. Жената е развила ботулизъм и положението й е тежко, само че към този момент е овладяно. Това изясни пред „ Телеграф “ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В началото на предишния месец Европейската организация за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) сигнализира за 14 случая на ботулизъм в няколко страни. До края на март броят на пациентите доближи близо 90, като 53 от тях са в Турция, а 30 са в Германия. Двама болни са открити в Швейцария, един във Франция и един в Австрия. „ Пациентът в Австрия също е български жител. Един българин има и измежду случаите в Турция “, сподели доцент Кунчев. Така общият брой на нашенците, които са се подложили на операцията и са развили ботулизъм, е трима, само че единствено един от тях се е върнал у нас.

Според информацията на ECDC всички случаи са имали медицински интервенции, ориентирани към подкрепяне на загубата на тегло. Те са осъществени през февруари и март в Турция. На заболелите е бил инжектиран ботулинов невротоксин (BoNT) за лекуване на затлъстяване. „ Става въпрос за две частни лечебни заведения в Истанбул и Измир. Какво се е объркало, не мога да кажа. Дали дозата е прекомерно огромна, дали методът на приложение. Аз за първи път чух, че има такава методика да се бие в стомаха подобен ботулинов токсин, който на процедура сковава активността на червата, тъй като това е най-силната невроотрова ”, сподели още основният държавен здравен контрольор. По данни на специалистите в Германия пациентите, лекувани там, са инжектирани с разнообразни дози от ботулиновия невротоксин – сред 1000 и 2500 единици.

Симптомите при заболелите варират от леки до тежки. Най-често включват уязвимост, отмалялост, затруднено преглъщане и сухота в устата, както и замъглено зрение, двойно виждане и други Европейската организация оповестява, че измежду приетите в болница редица са били признати в интензивни отделения. Проверките на турските управляващи демонстрират, че лицензираните артикули на BoNT са били прилагани не по предопределение за лекуване на затлъстяване посредством интрагастрални инжекции. Вследствие на това активността на съответните отделения на двете лечебни заведения е спряна, а против забърканите страни са стартирани следствия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР