България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие

...
България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие
Коментари Харесай

Представители на македонските българи се срещнаха с президента

България застава уверено зад вас в битката ви за пълноправие паралелно с другите елементи от нации в Република Северна Македония /РСМ/. Това сподели президентът Румен Радев, който одобри на " Дондуков " 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

" 100 години не е имало такава среща. Още от времето, когато Тодор Александров се е срещал с българските първенци. Не е имало такава среща. Моментът е исторически ", съобщи и Владимир Перев от " Коридор 8 - Скопие ".

Делегацията на българската общественост в РСМ включва представители на партия Граждански либерален съюз /ГДС/ и на сдруженията КЦ " Иван Михайлов " - Битоля, " Трибуна " - Прилеп, " Македонско-Българско другарство " - Скопие, " Коридор 8 " - Скопие, " Интеракция " - Охрид, " Единство " - Кочани.

" Можете да бъдете сигурни, че ние ще отстояваме при всички положения вашия интерес, той ще бъде водещ, както е било и до момента ", уточни президентът Радев. Той сподели, че България е в развой на формулиране на нова политика по отношение на РСМ - до момента защитавахме историческата памет, в този момент заставаме в отбрана на живите българи в РСМ.

" Ние сме онази част от жителите на РСМ, които най-силно желаят европейското бъдеще на нашата страна, само че това не може да стане за сметка на националния интерес на българския народ и изключително на онази част от него, която живее в РСМ ", сподели Петър Колев от ГДС.

" България ще се води от вашата воля, предпочитание и волеизявление като национална еднаквост и историческа памет ", съобщи президентът, само че акцентира ролята на единството сред македонските българи в отбрана на правата им.

В обезпечаването на това единение обаче България не може да се меси, тъй като това е интервенция във вътрешните работи на страната, изясни президентът и дефинира каква е ролята на страната ни в този развой.

" Може да отстояваме правата на всички българи посредством контракта за добросъседство със РСМ. Но би трябвало да е изрично ясно, че РСМ е суверенна страна, ние не можеш и няма да се месим във втрешните работи на страната ".

Според македонските българи задачата на България е да се пробори пред света за правото на българските македонци да има конституционна гаранция , че ще съществуваме като общественост в страната. По думите им, в РСМ има най-малко 10 медии, субсидирани от партии и медийната война против македонските българи и България е страшна, а македонските българи не разполагат с подобен запас.



Според президента, казусът на България е, че този контракт за добросъседство е доста общ за разлика от Преспанския контракт ", и уточни, че затова в продължение на " 4 години заседнахме с РСМ в исторически спор ".

Президентът акцентира, че позововайки се на Копенхагенското съглашение за отбрана правата на жителите, водачите в Европа стартират да схващат проблемите на македонските българи.

" В Европа не схващат разногласието и кой е Цар Самуил и Гоце Делчев...Затова, когато вие кажете по какъв начин не съблюдават правата ви, Европа ще чуе т.е значимо е по какъв начин ще бъде изразено вашето волеизявление и България ще отстоява вашите права ", зави Румен Радев.

В умозаключение президентът даде обещание България да създадем по този начин, че те да се почуват пълноправни жители в РСМ, което ще обезпечи и влизането на югозападната ни съседка в Европейски Съюз, което страната ни от дълго време желае.

Предстоят срещи на представителите на македонските българи с водещите политически партии у нас.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР