България засилва лобистките си усилия за присъединяване към Еврозоната, част

...
България засилва лобистките си усилия за присъединяване към Еврозоната, част
Коментари Харесай

Владислав Горанов разкри кога България ще кандидатства за Еврозоната

България ускорява лобистките си старания за присъединение към Еврозоната, част от разширението на блока. Страната ни ще изиска от политиците в Еврозоната да поддържат кандидатурата й да се причисли към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута. Това сподели в изявление за „ Блумбърг ” финансовият министър Владислав Горанов. „ Вярвам, че разширението на Еврозоната е и политически развой. Европа би трябвало да бъде по-голяма и по-обединена, с цел да остане конкурентна, да преодолее световните провокации от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията би трябвало да продължи с бърз ритъм “, счита Горанов.

В момента, Европейският съюз е изправен пред доста провокации, като да вземем за пример дълговата рецесия на Гърция, Брекзит и мигрантския поток.

България към този момент дава отговор на множеството условия на Европейски Съюз за присъединението си към ERM II. Държавният дълг е на равнище от 27% от брутния вътрешен артикул, което е много под ограничаването от 60% на блока. Очаква се бюджетният недостиг за 2017 година да бъде 1,4% от Брутният вътрешен продукт, което също е на половина от 3-процентовата преграда. Левът пък е привързан с еврото към този момент 20 години поради банковата рецесия по това време.

Владислав Горанов разяснява, че стопанската система се уголемява и държавното управление може да увеличи тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%. Въпреки това, министърът се притеснява, че виталните стандарти не са се подобрили задоволително, с цел да отговорят на условията на Европейски Съюз и това може да провали упоритостите на страната за присъединение към ERM II, осведоми ekipnews.com.

„ Страната дава отговор на формалните критерии като се изключи индикатора за доближаването. За страдание сме надалеч под нивото от 70 % от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по отношение на междинните стойности за Еврозоната, което другите страни имаха все още на присъединението си към единната валута “, сподели в изказването си Горанов.

Времева рамка за присъединение към момента няма. Министърът обаче съобщи, че „ ще аплайваме едвам когато знаем, че сме подготвени и няма да бъдем отхвърлени”.

Добрата вест е, че страната ни разполага с задоволително фискални запаси и няма потребност да се теглят заеми. Освен това, проектът на държавното управление да усили пенсиите и заплатите няма да натежи на бюджета.

„ Има пространство за възстановяване събирането на доходи и евентуално свиване на дупката в бюджета”, споделя Горанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР