България започва процедура за подбор и подкрепа на микро- и

...
България започва процедура за подбор и подкрепа на микро- и
Коментари Харесай

Как микрофирмите могат да кандидатстват за държавна помощ?

България стартира процедура за асортимент и поддръжка на микро- и дребни предприятия на 11 май 2020 година, чиято цел е преодоляване на икономическите последици от COVID-19. Тя е на стойност 173 млн. лева и е по линия на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Финансовата помощ е безплатна и обгръща всички браншове на стопанската система (с изключение на тези, които се поддържат от Програмата за Развитие на селските райони).

Право да аплайват по тази процедура имат предприятия, които са записали спад с най-малко 20% в своя оборот за месец април 2020 година по отношение на приблизително месечен оборот за 2019 година като те ще могат да получат суми от 3 000 до 10 000 лв.. Те би трябвало да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите с личен състав до 50 чиновници.

Подаването на документите ще се прави посредством уеб основан формуляр на Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020). В него би трябвало да се попълнят съществени данни за предприятието, размер на желаното финансиране и фирмената банкова сметка. Всички инспекции ще се правят по длъжностен път.

Изискванията към компаниите, които желаят да получат финансиране по тази стратегия, е да имат годен дипломиран електронен автограф (КЕП) на представляващия или на упълномощено от него лице с категорично документално пълномощие, както и да са подали годишната си данъчна декларация за 2019 г, съгласно наредбите на законите за налози върху приходите на физическите лица и корпоративното подоходно облагане. 

Въпроси, свързани с главните параметри и допустимостта по процедурата могат да бъдат задавани по е-поща: [email protected]

Усповието, с което би трябвало да се съобразят компаниите е, че декларираната безплатна финансова помощ не може да надвишава 10% от оборота за 2019 година

Фирмите могат да аплайват за финансиране на разноски, настъпили в следствие от епидемиологичния гърмеж от COVID-19, включително за първични материали, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи) и за личен състав (вкл. разноски за хонорари и разноските за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, с изкл. на разноските за личен състав подкрепят по мярката 60/40). 

В случай, че при инспекцията на плановото предложение, бъде открита липса на документи или друга неизправност, до претендентите се изпраща известие за откритите нередности. Те ще имат разполагаем не повече от 3 рабитни дни, за да представят изчезналите документи. Подадените планови оферти, за които не е налице финансов запас не подлежат на оценка. Срокът за кандидатстване е 30 дни от датата на оповестяване на процедурата, т.е. от 11 май 2020 година Срокът на осъществяване на плановете е 3 месеца.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР