България записа най-доброто си представяне на Олимпийските игри за XXI

...
България записа най-доброто си представяне на Олимпийските игри за XXI
Коментари Харесай

Ето какви премии ще получат олимпийците ни от Токио, бием САЩ и Франция по възнаграждения

България записа най-хубавото си показване на Олимпийските игри за XXI век по времена огромния конгрес в Токио тази година. Страната ни завоюва общо шест медала (3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови), което ѝ отреди 30-о място в класирането по оценки.

Златните медали отидоха при Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и Златните девойки от ансамбъла по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Антоанета Костадинова взе сребро в стрелбата, а двете ни боркини Тайбе Юсеин и Евелина Николова завоюваха по един бронзов орден.

Както е известно, те ще получат награди от Министерството на младежта и спорта за своите триумфи на Игрите в Токио. Размерите на паричните суми са разказани в Наредба №5 от 29 октомври 2019 година, която контролира критериите, изискванията и реда за награждаване на спортистите, треньори и длъжностни лица. Тя е издадена от тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Според наредбата олимпийски първенец получава награда от 250 000 лв., среброто подсигурява 200 000 лв., а бронзовият орден – 150 000 лв.. Предвидени са и парични награди за спортистите, заели място в първата осмица на олимпийски игри. Това значи, че паричен бонус ще вземат още гимнастичката Боряна Калейн, плувецът Йосиф Миладинов, щангистите Божидар Андреев и Христо Христов, както и борците Кирил Милов, Миглена Селишка и Георги Вангелов.

Сега остава единствено да се разпределят
бонусите в отборните спортове. Това касае само ансамбъла ни по художествена гимнастика. Той е очакван в наредбата, където е записано следното:

„ при груповите спортове премията на всеки състезател от тима се дефинира, както следва: а) за 70 % от състава на тима - до 90 % от оптималния размер; б) за 30 % от състава на тима - до 50 % от оптималния размер. Така разпределението на наградата зависи изцяло от Българската федерация по художествена гимнастика “.

Любопитна детайлност обаче е, че българските олимпийски медалисти ще вземат по-големи награди от своите противници от страни като Съединени американски щати, Франция, Германия и Испания. Англия, Норвегия и Швеция пък изобщо не заплащат парични
бонуси за олимпийски оценки.

Американците, които завоюваха общо 113 медала (39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови) и оглавиха класирането по извоювани оценки, ще дадат по 37 500 $ за злато, 22 500 за сребро и 15 000 $ за бронз. Преди олимпийските игри Френският олимпийски комитет разгласи, че първенците ще получат по 65 000 евро, сребърните медалисти ще вземат по 25 000, а бронзовите – по 15 000. Испания пък дава 94 000 евро за златен орден, а немските олимпийски първенци ще получат по 18 500 евро.

Най-голямата награда за олимпийско злато бяха декларирали от Сингапур. Оттам бяха планували по 738 000 $ на човек. Страната обаче по този начин и не съумя да стигне до орден в Токио. Други азиатски страни, като Тайван, Индонезия, Хонконг и Бангладеш бяха оповестили парични
бонуси сред 300 000 и 716 000 $. Тайван завоюва общо 12 медала (2 златни, 4 сребърни и 6 бронзови). Индонезия има едвам едно златно, едно сребърно и три бронзови оценки. Хонконг приключи Олимпиадата с един златен, два сребърни и три бронзови медали, до момента в който Бангладеш остана без първенци.

В Италия пък бяха планували по 179 000 евро за всеки един донесъл златен орден. Страната завоюва 10 такива, като добави още 10 сребърни и 20 бронзови медала, което ѝ отреди десето място в крайното класиране.

В топ 10 на най-добре платените народи е и Косово, където са планувани 100 000 евро за злато, 60 000 евро за сребро и 40 000 евро за бронз. В страната се завърнаха с два златни медала от джудото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР