България запазва второто си място в Европейския съюз сред държавите

...
България запазва второто си място в Европейския съюз сред държавите
Коментари Харесай

България запазва второто си място в ЕС сред държавите с най-нисък дълг

България резервира второто си място в Европейския съюз измежду страните с най-нисък дълг, съгласно последните публични данни от Евростат от м. юли 2023 година Това оповестиха от Министерството на финансите (МФ).

Към края на първото тримесечие на 2023 година съотношението на дълга на бранш „ Държавно ръководство “ към Брутният вътрешен продукт възлиза на 22,5%, като единствено Естония има по-нисък дълг. Всички други 25 страни членки имат по-високи равнища на дълг, при приблизително за Европейски Съюз 83,7%.

През последните години се следи трайна наклонност за понижаване на равнищата на съотношението на държавния дълг в България към Брутният вътрешен продукт, като тя се резервира даже след изолираното нарастване през 2020 година в резултат на пандемията от COVID-19. През 2017 година равнището на дълг на България е 25,1% от Брутният вътрешен продукт, през 2018 година – 22,1%, през 2019 година – 20,0%, през 2020 година – 24,5%, през 2021 година – 23,9%, през 2022 година – 22,9%, а към края на 2023 година се чака да бъде към 22,0%.

Освен трайната наклонност за понижаване на относителните равнища на дълга, България се изкачва нагоре в класацията на Европейски Съюз измежду страните с най-нисък дълг. До 2017 година България е на трето място в Европейски Съюз, само че през 2018 година измества Люксембург и нашата страна към този момент заема второто място.

Ниските равнища на дълг, както и ниските разноски по обслужване на държавния дълг в България, са видяни, с изключение на от Европейската комисия, и от международните медии. На 12 октомври т.г. България е класирана преди всичко в Европейски Съюз от списание „ Икономист “ за най-ниски разноски по обслужване на дълга, даже по-ниски от тези на Естония.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР