България закъсня с десетилетие да влезе в Еврозоната заради моткане“

...
България закъсня с десетилетие да влезе в Еврозоната заради моткане“
Коментари Харесай

Ники Василев: В най-добро икономическо състояние сме от хан Аспарух насам

„ България закъсня с десетилетие да влезе в Еврозоната поради „ моткане “ – това съобщи някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев. Той посочи, че България може да бъде призната в Клуба на богатите още на 1 януари 2024. За 20 години Василев не е чул да има някаква акция за приемането на еврото. 

„ Имаше напълно къси интервали, в които държавното управление на Бойко Борисов говорило за изгодите от приемането на еврото “, съобщи Николай Василев в утринния блок на bTV.

По отношение на високата инфлация у нас Василев добави, че държавата е с най-хубавите стопански индикатори в своята история от хан Аспарух до момента. 

„ Няма никакви рецесии - в България няма война, няма криза, няма пандемия, няма бежанска вълна от Югоизток, няма настъпление на извънземни. Защо в тези златни години политиците желаят да има доста проценти недостиг? “, недоумява някогашният вицепремиер.

Той няма упреци към служебния финансов министър Росица Велкова. 

„ Ако нямаме постоянни държавни управления, обстановката ще става по-лоша. Ако още веднъж ще влезем в избори, които още веднъж ще родят нищо - употребява от това няма “, изясни Василев. 

Той не вижда проблем със остарелия бюджет, само че „ животът демонстрира, че служебното държавно управление не може да има дълготрайни тактики и нямат визия за нито един бранш на страната “. 

„ Нацията има огромни проблеми, с които никой не се занимава “, уточни Николай Василев.

По думите му за никакво заледяване на приходите не може да се приказва. 

„ Всяка година междинни, минимални приходи и пенсии се качват, а думите като заледяване нямат никакво съображение. Бих забранил две думи - едната е недостиг, а другата актуализация “, посочи Николай Василев.

Той добави, че 50% инфлацията е привнесена, а другите 50% е поради помпането на приходите, което води до по-голяма инфлация. 

„ Таван на надценката няма да проработи, което ще докара до дефицити и черен пазар “, счита Василев.

Той не знае какво значи далавера в България в случай, че няма такава. Василев е срещу и повдигането на налозите. 

„ Сега концепцията е да се санкционират всички компании. Бизнесът не протестираше против неправилната политика, само че бе въпрос на време да му се вдигнат налозите “, означи Василев, който би предложил 5% Данък добавена стойност на интернационалния туризъм.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР