България загуби над 20 000 души заради неправилно управление на

...
България загуби над 20 000 души заради неправилно управление на
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: България загуби над 20 000 души заради неправилно управление на COVID кризата

България загуби над 20 000 души поради погрешно ръководство на пандемията. Това сподели в предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Руслан Стефанов, шеф на Икономическата стратегия в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

Според него и държавното управление, и бизнесът нямат изясненост за действителните вреди поради Коронавирус рецесията, която се ръководи без ясни правила и дълготрайна концепция. Няма затваряне на стопанската система, само че цената за това е прекомерно висока, разяснява специалистът.

„ Липсата на доверие е по-дългосрочен проблем за българската стопанска система вътрешно и във връзка с желанията на българското държавно управление, когато става въпрос за диалози с Европа. По отношение на пандемията със своя опит България потвърди правилото, че цената, която ще платим, евентуално няма да е директна, икономическа, т.е. няма затваряне на стопанската система, само че ще бъде в човешки животи. Недоброто ръководство на пандемията, загубата на доверие сред хората, поляризацията в обществените мрежи, неналичието на естествен разговор както политически, по този начин и по публични цели, води до това да няма ясна вероятност за развиването на стопанската система. Кризата се ръководи без ясни правила и дълготрайна концепция. Ще влезем скоро в третата година на пандемията “, добави той.

Според Руслан Стефанов явно България е сбъркала при ръководството на рецесията, заради което Европейската банка за възобновяване и развиване е понижила прогнозата си за растеж тази година.

„ Това включва и политическата неустановеност. На процедура не се знае дали в един миг няма да се наложи българската стопанска система да се затвори. По-скоро наподобява, че заради неналичието на политическа решителност до това няма да се стигне, само че в България действително към този момент има най-висока смъртност от Коронавирус – 19. Не се виждат действителните разноски за страната поради загубата на тези 20 000 човешки животи, които можеха да бъдат непокътнати с един средноевропейски метод на ръководство на пандемията. Неразбираемо е за какво и бизнесът, и държавното управление имат толкоз малко изясненост във връзка с това кои са дълготрайните цели в това отношение “, уточни Руслан Стефанов.

Руслан Стефанов разяснява, че по принцип у нас липсва дълготрайна визия при обмисляне на обособените политики.

Съсредоточаваме се в това по какъв начин да борим следствията, подкрепяме бизнеса и семействата, а не към това по какъв начин да се предпазим от тези последици, а точно посредством по-широка имунизация и понижаване на рисковете измежду популацията и бизнеса, което направиха другите страни в Европа и света, сподели още Стефанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР