България заема и тази година 47-мо място в индекса за

...
България заема и тази година 47-мо място в индекса за
Коментари Харесай

България 47-ма в света по икономическа свобода

България заема и тази година 47-мо място в показателя за икономическа независимост на фондация " Херитидж " за 2018 година.

Общата оценка на страната ни е 68,3 пункта от общо 100, което е покачване с 0,4 пункта по отношение на предходната година, като подобрението в областите финансово здраве и успеваемост на правосъдната система компенсират спада при индикаторите известност на управляващите, бизнес независимост и трудова независимост, се показва в отчета.

Общо за правене на оценката се употребяват 12 критерия, измежду които независимост в бизнеса, търговията, вложенията и труда, както и държавни разноски, данъчно задължение, правосъдна успеваемост и други.

В Европа България заема 23-то място по икономическа независимост от общо 44 страни, като цялостната оценка на страната е малко под междинната за района и много над междинната за света.

Въпреки удобния капиталов режим, включващ невисок, плосък корпоративен налог, остават обилни провокации. Корупцията в държавната администрация, слаба правосъдна система, ниска продуктивност и проведената престъпност не престават да пречат на българския капиталов климат и стопански вероятности, се показва в отчета на " Херитидж ".

Организацията отбелязва, че не са предпазени добре на процедура правата на благосъстоятелност.

Общественото доверие в правосъдната система е извънредно ниско. Правителството се стреми да пребори корупцията, се отбелязва в документа.

Според " Херитидж " притежателите на компании са обезпокоени от ендемичната корупция, изключително в енергийния бранш и огромните инфраструктурни планове, а непредсказуемите регулаторни и законови промени спъват растежа на бизнеса.

Фондацията отбелязва, че отвореността на държавното управление към задграничните вложения е над междинното равнище, а финансовият бранш като цяло се оправя добре с сложната външна среда.

Като цяло България попада в групата на страните с умерена икономическа независимост. Непосредствено преди България е Малта, а след нея е Кипър.

Индексът, който се изготвя взаимно с в. " Уолстрийт джърнъл ", обгръща 180 стопански системи. Той се сформира от 1995 година. Сред водачите и новобранците в класацията съвсем няма промени по отношение на предходната година.

Рейтингът и тази година се оглавява Хонконг. Сингапур е запазил втората позиция, а Нова Зеландия - третото място, следвана от Швейцария, Австралия, Ирландия, Естония, Англия, Канада и Обединените арабски емирства. На най-ниско ниво е икономическата независимост в Куба, Венецуела и Северна Корея.

Съединени американски щати са на 18-то място, Русия е на 107-мо място, а Китай - на 110-то място
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР