България заема 5-то място за най-добра държава за пенсиониране в

...
България заема 5-то място за най-добра държава за пенсиониране в
Коментари Харесай

Калфин: Само ако чужда страна изплаща пенсията, един пенсионер може да живее спокойно у нас

България заема 5-то място за най-хубава страна за пенсиониране в Европа. Страната ни има най-ниските цени за жилища и разноски за живот. Като е на 4-то място по брой възрастно население. Това сочи изследване на www.movingtospain.com.

Португалия е преди всичко. На второ място се подрежда Испания, а след нея - Италия. В изследването като определящи фактори са взети поради продължителността на живота, разноските за живот, цените на жилищата, популацията над 65-годишна възраст, сигурността, визовата досегаемост, качеството на плажовете и опазването на здравето, предава Нова тв.

Според някогашния обществен министър Ивайло Калфин тази ранглиста не може да е годна, в случай че пенсията се изплаща от България. " Ако непозната страна я изплаща, един пенсионер може да живее умерено у нас. Пенсионерите у нас вземат минимални заплати поради ниските осигуровки, това постанова доста подкрепяне от страната, пенсиите се заплащат от Национален осигурителен институт. В Ирландия всеки получава минимална пенсия, а оттова нататък както всеки се е осигурявал в частни фондове. В Европа ниските пенсии обезпечават непретенциозен метод на живот, само че не е значимо какъв е размерът, а защо се харчи. В развитите страни пенсиите даже да са ниски, обществените услуги са на по-високо ниво, те оказват помощ на възрастните да живеят обикновено и да не харчат за това пенсиите си ", изясни той. И добави, че е допустимо при пенсиониране човек да получава 70% от последната си заплата. 

Икономистът доцент Щерю Ножаров от БСК счита, че стопанската система ни догонва европейските равнища. " Пенсиите и приходите са функционалности на икономическия напредък. Англосаксонският модел на пенсиите се финансира от налозите, а компаниите преценят дали да заплащат добавки. За България проблем е, че от ден на ден пенсиите тежат в бюджета. Делът на ниските пенсии в пенсионния фонд понижава. 60% от пенсионерите получават минимална пенсия ", съобщи той. 

По думите му пенсиите са функционалност на качеството на образованието. " Качествените работни места са високотехнологични, с цел да има такива, би трябвало да имаме положително обучение. Пенсионната ни система е деформирана, би трябвало да се реформира. Трите стълба би трябвало да се види по какъв начин действат, те са на друг принцип. Първият работи на взаимност, другите два са финансови. Фонд " Пенсии " не може да се самоиздържа. Трансферът от държавния бюджет с натрупвания ще е 60% следващата година ", акцентира икономистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР