България заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI)

...
България заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI)
Коментари Харесай

България води на Балканите по бизнес климат за стартъпи, два наши града са сред първите 1000 в света

България заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI) - международна ранглиста, която подрежда страните на база какъв брой удобен е бизнес климатът за развиването на стартъпи (стартиращи фирми). Това място обаче с едно надолу по отношение на миналата ранглиста, когато страната ни е заемала 35-а позиция.

В световния показател на StartupBlink за стартъп екосистемите през 2022 година, България остава най-високо класираната страна на Балканите - след нея се подреждат Румъния (39), Хърватия (45) и Гърция (48).

Проучването се прави от консултантската организация StartupBlink, която прави оценка какъв брой елементарно е за започващите бизнеси да работят в дадена страна, написа БГНЕС.

Важно е да се означи, че националният сан на България се въздейства позитивно от резултата ѝ за количеството, където тя се подрежда на 27-о място в света, в сравнение с от резултата ѝ за качество.

Сред образците за сполучливи стартъпи от България са посочени Payhawk и Ucha.se. Втората компания е платформа за видеоуроци, която в разгара на пандемията съумя да локализира наличието си за два задгранични пазара.

Класираните български градове са слезли надолу в своите позиции в класацията по бизнес климат за стартъпи тази година.

България има единствено 2 града в топ 1000 на стартъп екосистемите тази година, спрямо 3 града през 2021 година, откакто Пловдив отпадна от показателя. А през 2020 година страната ни е имала 4 града в първите 1000 града в класацията, което демонстрира ясна отрицателна наклонност в развиването на българските стартъп екосистеми.

София, класирана преди всичко в България, слиза леко надолу с 2 места и заема 123-то място в международен мащаб, запазвайки позицията си на втори в класацията град на Балканите.

София се класира в топ 100 по условия за развиване за пет промишлености в региона на стартъпите, като най-високо е мястото й в бранша на маркетинга и продажбите - 81-во място в международен мащаб.

Вторият наш град в класацията - Варна, пада надолу с 224 места до 644-то място в международен мащаб.

" Като цяло стартъп екосистемите в България са изгубили инерция ", се споделя в анонса на откривателите от StartupBlink. Според тях, България има относително дребен пазар, само че дава отговор на няколко съществени условия за започващите бизнеси: мощна цифрова инфраструктура, ниски разноски и отлични софтуерни гении. България също по този начин е основала мощна поддръжка за стартъпи с редица сполучливи акселератори, както и няколко благоприятни условия за финансиране от Европейски Съюз за локални създатели на ранен стадий на развиване.

" Предприемачи и цифрови номади от цяла Европа виждат българската стартъп сцена и реалокират свои бизнеси в страната, привлечени от ниските разноски за живот и специфичните данъчни облекчения, предлагани от обществения бранш ", настояват анализаторите.

Индексът класира стартъп екосистемите в 1000 града и 100 страни по света. Всяка екосистема получава обща оценка, която е общ брой от три подоценки, измерващи количеството, качеството и бизнес средата.

Съединени американски щати, Англия и Израел заемат първите три места в класацията , следвани от Канада, Швеция и Германия. Първата десетка се добавя от Сингапур, Австралия, Франция и Китай.

Съединени американски щати имат 257 града в класацията на първите 1000, като никоя друга страна не се приближава до тях. Англия има 78 града в класацията, и е единствената страна с изключение на Съединени американски щати, с повече от 50 града в показателя.

Сан Франциско остава най-значимата световна екосистема за развиване на стартъпи с голяма разлика пред другите градове, а Ню Йорк и Лондон заемат второ и трето място. Районът на Лос Анджелис се подрежда на четвърто място, следван от региона на Бостън, Пекин, Шанхай, Бангалор, региона на Тел Авив и Париж (10-ти в класацията).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР