България заема 12-то място в света по износ на облекла

...
България заема 12-то място в света по износ на облекла
Коментари Харесай

България е отличник по износ на кожени дрехи

България заема 12-то място в света по експорт на дрехи от естествена кожа при пазарен дял от 0,2% от общия международен износ, равняващ се на 8,3 млн. $ за 2020 година Със същите индикатори са Испания и Канада. Нашата страна, обаче, регистрира максимален растеж на износа на този тип артикули за последните пет години, от 2016 година насам (+279%). Това демонстрират окончателните данни на Световната комерсиална организация (WTO).

Авторите на разбора и класацията държат да се означи особено, че цената на световния експорт на облекла от естествена кожа е съвсем 50 пъти повече от общите продажби на облеклата от изкуствена кожа, като тази наклонност продължава към този момент пета поредна години. И двете категории дрехи изключват кожените ръкавици.

Световният експорт на дрехи от естествена и изкуствена кожа, без ръкавици, е на обща стойност 3,85 милиарда $ през 2020 година, което съставлява спад от 3% за експортьорите на кожени дрехи през отминалия петгодишния интервал, започващ през 2016 г.

По стойност 5-те най-големи експортьори в света на всички типове кожени дрехи са континентален Китай, Италия, Франция, Турция и Хонконг. Като цяло тази група от водещи снабдители на кожени облекла в света генерира 93.1% от световните експортни продажби на кожени дрехи през предходната година.

На континентален Китай се падат 82% от общите доходи от международния експорт на кожено облекло, включващо както облекла от естествени кожи, по този начин и от изкуствени. Средната цена на облеклата от естествена кожа, изнесени от Китай, е 297 048 $ за звук. За разлика от облеклата от изкуствена кожа, при които междинната цена е 12 900 $ за звук или единствено 4.3% от междинната цена на облеклата от естествена кожа.

По континенти азиатските страни са продали най-вече облекла от естествена и изкуствена кожа през 2020 година с доставки на обща стойност 3.3 милиарда $ или 86.5% от общия износ. На второ място са европейските снабдители с 12.2% пазарен дял.

Значително по-малки са дяловете на Северна Америка (0.9%), Океания (0.21%), водена от Австралия, на Латинска Америка (0.2%), като се изключи Мексико, само че в това число Карибите, и Африка (0.02%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР