България заедно с още 5 държави са критикувани заради корупцията

...
България заедно с още 5 държави са критикувани заради корупцията
Коментари Харесай

ЕК критикува България и още 5 държави за корупцията и липсата на независима съдебна система |

България дружно с още 5 страни са подложени на критика поради корупцията и неналичието на самостоятелна правосъдна система в отчета на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз.

Според документа, който излезе по-рано през днешния ден, това са Унгария, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта. 

В отчета е посочено, че промените на правораздаването в Полша от 2015 година насам са главен проблем в страната. Унгария също е измежду страните членки, където „ посоката на смяната поражда сериозна угриженост по отношение на въздействието на промените върху независимостта на правосъдната система “.

Докладът на Европейска комисия се концентрира върху свободата на медиите, независимостта на правосъдната система, плурализма, проблемите с корупцията и механизма на част от държавните институции. 

„ Опитваме се да отворим нова глава в отбраната и насърчаването на върховенството на закона в Европейски Съюз “, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията на Европейски Съюз.

В общия отчет за България е посочено, че съществуват провокации пред работата на медиите и на правосъдната система. В него е регистрирана неналичието на бистрота на собствеността на медиите, както и потребността от средства за работата на институциите, занимаващи се с медийната среда. Комисията е отчела и сходна обстановка и в Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Докладът дефинира рецесията с ковид като " стрес тест " за 27-те страни членки по отношение на " върховенството на закона ", защото част от ограничаващите ограничения, подхванати от държавните управления, са отишли прекомерно надалеч. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР