България взема позиция за прекратяване на договора с Пфайзер/Бионтех за

...
България взема позиция за прекратяване на договора с Пфайзер/Бионтех за
Коментари Харесай

Позицията на кабинета: България не иска да плаща повече за ваксини, които бракува

България взема позиция за преустановяване на контракта с " Пфайзер/Бионтех " за по-нататъшна доставка на ваксини против Коронавирус. Ние няма да купуваме повече нови количества.

Това разгласи министърът на опазването на здравето в служебното държавно управление Асен Меджидиев след днешното съвещание на Министерски съвет, на което е било признато такова решение.

Това ще е позицията на Меджидиев по време на съвещанието на министрите на опазването на здравето на страните членки на ЕС на 14 март в Брюксел.

Оформят се 6-7 страни, които ще заемат една и съща позиция тогава, сподели още той. Позицията на България е подкрепена от Полша, Румъния и Литва, а се водят диалози и с Чехия, Словения и Хърватска.

По думите на Меджидиев другият вид е да се съблюдават желанията на страните членки за нужни количества, които да бъдат съответно заявявани от избрана страна съгласно потребностите ѝ все още с съответен период на валидност и заплащането да се прави след поръчката.

" България няма потребност от повече ваксини. Нашето мнение е, че принудата страните да купуват огромни количества, които да бъдат унищожавани по-късно, е извънредно безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз ", разгласи още той.

На 27 февруари здравният министър организира видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на опазване на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес, в границите на която еврокомисарят беше осведомена с позицията, която България ще отстоява в границите на идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси.

Поради изминал период на валидност в България към този момент са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на " Пфайзер ", а от всички типове ваксини – бракуваните досега са малко над 2,3 млн. дози, припомниха от Министерство на здравеопазването. През 2023 година следва да бъдат бракувани още близо 2,8 млн. дози. Освен тях над 650 000 дози са със период на валидност януари/февруари 2024 година и поради обстоятелството, че количествата ваксини против COVID-19 неведнъж надвишават търсенето и потребностите на страната, още на този стадий е ясно, че тези количества също няма да бъдат използвани. През 2023 година ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България имунизационният обсег е едвам 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в цялостния размер, защото действително няма по какъв начин да бъдат приложени.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР