България все още зависи от Русия за редица части и

...
България все още зависи от Русия за редица части и
Коментари Харесай

Росен Христов: България все още зависи от Русия за редица неща, свързани с енергетиката

" България към момента зависи от Русия за редица елементи и оборудване за нуклеарната ни централа и с идните планови годишни поправки и други стратегии по поддръжка и употреба са ни нужни тези материали и услуги, по тази причина беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим различни снабдители, които могат да доставят това съоръжение и елементи. Работим с всички страни, където има такива реактори, тъй че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива елементи, които могат да се окажат рискови и да е мъчно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ " Козлодуй ". 

Това съобщи пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и акцентира, че анализите на Министерството на енергетиката демонстрират, че без нуклеарната енергетика не можем да реализираме нито задачите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната. 

България ще внесе елементи и материали от Русия, с цел да обезпечи безвредната работа на АЕЦ " Козлодуй ". Правителството утвърди дерогация от глобите на Европейския съюз, които не разрешават импорт на избрани елементи и материали от Русия поради войната в Украйна.

Той уточни още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде нужна и напред, защото над 40 са детайлите, които се доставят от Русия са без конкуренция. 

" В препоръчаната визия за развиване на електроенергийния бранш служебното правителство предвижда построяването на 4 нови нуклеарни мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене " и 2 в АЕЦ “Козлодуй ", съобщи министър Христов.

По думите му би трябвало да се направи предпроектно изследване, което да включва анализ на съществуващото съоръжение, което е на площадката на " Белене ":

" Анализ на опцията то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за нуклеарна централа. На база на тези механически разбори можем да вземем решение какво да вършим - дали да го използваме като част от нова система, издигната с европейско или американско присъединяване, дали да търсим продажба, или по различен метод това съоръжение да влезе в употреба ".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното държавно управление ще даде този разбор, изясни министърът не енергетиката.

Росен Христов акцентира, че не е вярна появила се информация, че " Булгаргаз " продава газ на цена, която е по-висока от TTF борсата в Нидерландия:

" Без скъпия газ от " Чирен " цената на газ (за март) щеше да бъде много под 100 лв. ", посочи той и изясни, че се обсъжда отплата поради нагнетения запас от безценен газ в газохранилището:

" Общоевропейски е казусът и ще опитаме някакви европейски фондове да бъдат употребявани ".

Според него България е сериозен и незаобиколим сътрудник в енергетиката и енергийната сигурност:

" Вече сме водач в производството на електрическа енергия, трансформираме се в основен фактор в търговията и преноса на газ ", посочи служебният министър на енергетиката и заяви, че се работи по огромни международни проекти, които да обезпечат енергийната непоклатимост на целия район:

" В момента играем стратегическа роля за цяла Югоизточна и Централна Европа. Договорихме огромно изследване на пазара на газ и на инфраструктурата в целия район, което да покаже опциите за доставки на газ освен до страните на Балканите, само че и до Унгария, а и до Молдова и Украйна. На база на този разбор ще представим предложение за развиване на газовата инфраструктура във всички тези страни. Вече имаме и един план, който е за разширение на газопреносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия, което ще разреши газ от Азербайджан да бъде доставен до Централна Европа. В рамките на година две след тези изследвания ще можем да обезпечим енергийната сигурност на района и доставките на газ ".   

" Въглищните електроцентрали като базови мощности не пречат на развиването на зелената сила, а я подкрепят. Колкото повече базови мощности имаме, толкоз повече можем да разгърнем източници на възобновима сила. Въглищните централи ни разрешават огромни вложения във възобновима сила, тъй като могат да ги балансират ", съобщи Христов.

По думите му идва миг, когато цената на въглеродните излъчвания и цената на електрическа енергия ще бъде такава, че няма да е стопански преференциално да работят електроцентралите с въглища и естествено ще пристигна времето да бъдат затворени:  

" Важното е да не поемаме политически задължения за предварителното им затваряне, да имаме време да развием районите и различни източници, тъй че едновременно да обезпечим и енергийна сигурност, и претовареност на хората, които работят там. Очевидно е, че това няма по какъв начин да стане за година-две, можем да го създадем до 2035-2038 г. Средствата по ПВУ и по Справедлив преход ще бъдат усвоени. Отлагат се, само че не се губят ".  

Неусвоени през 2022 година са останали към 100 милиона лв., защото Народното събрание одобри решение да не се затварят въглищните централи:

" След като не ги затваряме и няма преход в тези райони, няма по какъв начин да усвояваме и евросредства ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР