България все още зависи от Русия за редица части и

...
България все още зависи от Русия за редица части и
Коментари Харесай

Росен Христов: Дългосрочно търсим алтернативни доставчици на части и оборудване за АЕЦ „Козлодуй“

" България към момента зависи от Русия за редица елементи и съоръжение за нуклеарната ни централа и с идните планови годишни поправки и други стратегии по поддръжка и употреба са ни нужни тези материали и услуги, по тази причина беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим различни снабдители, които могат да доставят това съоръжение и елементи. Работим с всички страни, където има такива реактори, тъй че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива елементи, които могат да се окажат рискови и да е мъчно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ " Козлодуй ". Това съобщи пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и акцентира, че анализите на Министерството на енергетиката демонстрират, че без нуклеарната енергетика не можем да реализираме нито задачите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната, съобщи БГНЕС.

България ще внесе елементи и материали от Русия, с цел да обезпечи безвредната работа на АЕЦ " Козлодуй ". Правителството утвърди дерогация от глобите на Европейския съюз, които не разрешават импорт на избрани елементи и материали от Русия поради войната в Украйна.

Той уточни още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде нужна и напред, тъй като над 40 са детайлите, които се доставят от Русия и са без конкуренция.

" В препоръчаната визия за развиване на електроенергийния бранш служебното държавно управление планува построяването на 4 нови нуклеарни мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене ” и 2 в АЕЦ “Козлодуй ”, съобщи министър Христов.

По думите му би трябвало да се направи предпроектно изследване, което да включва разбор на съществуващото съоръжение, което е на площадката на " Белене ":

" Анализ на опцията то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за нуклеарна централа. На база на тези механически разбори можем да вземем решение какво да вършим - дали да го използваме като част от нова система, издигната с европейско или американско присъединяване, дали да търсим продажба, или по различен метод това съоръжение да влезе в употреба ".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното държавно управление ще даде този разбор, изясни министърът не енергетиката.

Росен Христов акцентира, че не е вярна появила се информация, че " Булгаргаз " продава газ на цена, която е по-висока от TTF борсата в Нидерландия:

" Без скъпия газ от " Чирен " цената на газ (за март) щеше да бъде много под 100 лв. ", посочи той и изясни, че се разисква отплата поради нагнетения запас от безценен газ в газохранилището: " Общоевропейски е казусът и ще опитаме някакви европейски фондове да бъдат употребявани "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР