България все още разполага с шанс да получи зелена светлина

...
България все още разполага с шанс да получи зелена светлина
Коментари Харесай

Служебният премиер се надява на обрат за Шенген след 6 дни

България към момента разполага с късмет да получи зелена светлина за участие в Шенгенската зона на идния Европейски съвет на 15-16 декември. Такава вяра изрази служебният министър председател Гълъб Донев по време на чуване по тематиката в Народното събрание през днешния ден. Възможно е това да се случи в този момент или през идната година. Към момента индикациите са по-скоро за юли 2023 година, счита Донев.

Пред депутатите той беше безапелационен, че България е изпълнила техническите критерии за участие, освен това още през 2011 година Той акцентира, че тази година са извършени две инспекции от европейски специалисти - едната по самодейност на София и Букурещ, а другата на Нидерландия, които са открили, че двете страни-кандидатки нямат проблеми в осъществяването на условията на правото на Шенген. Нидерландия отхвърля да вземе присъединяване в тези инспекции.

Според Донев държавното управление в Амстердам е обвързало политически присъединението ни към Шенген с използването на критериите по Механизма за съдействие и инспекция, който визира правосъдната промяна и битката с корупцията. Така, твърдеше служебният министър председател, управляващите в Нидерландия в действителност са добавили собствен аршин, макар че България е покрила условията по механизма през 2019 година А негативната позиция на Австрия той изясни с проблемите на Виена с прииждащите незаконни имигранти. На процедура от обясненията му излезе, че Австрия и Нидерландия са отказали на България и Румъния заради свои вътрешнополитически съображения.

" Премиерът на Нидерландия прибягва до недостойни внушения, които скоро няма да бъдат забравени ", закани се Донев. Той прикани политиците да бъдат " виновни и умерени " в изявленията си за Шенген, тъй като непознати страни се възползват от разногласията у нас, с цел да ни пречат.

ОБИЧАЙНИ РАЗПРИ

По-късно чуването се обърна на спор сред Донев и съпредседателя на Политическа партия Асен Василев. Причината беше, че служебният министър председател засегна тематиката с Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", която Политическа партия постоянно употребява като образец за битката си с корупцията. Донев разгласи, че при встъпването му в служба заварил 40-километрова опашка с тирове на пункта, която кабинетът му разчистил за три дни. От залата се понесоха крясъци: " Лъжа! "

В отговор Асен Василев разгласи, че през пункта са минали 400 хиляди тона хранителни артикули, неотговарящи на условията, които са траяли в западна посока. Донев отсече, че това е погрешно. След което съобщи, че е изумен от изказванията на Политическа партия, че са подобрили контрола по границата, защото това било направено преди самата политическа групировка да съществува. Василев му отвърна, че граничните ограничения са били взети от Бойко Рашков като вътрешен министър, който сега е народен представител от Политическа партия. Той, както и съратникът му Даниел Лорер, иронизираха апела на премиера да се внимава с говоренето на фона на личните му изявления по отношение на ръководещите в Нидерландия.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия предложи на Донев да не се сърди на рецензиите, защото точно служебното държавно управление е основало чувството, че влизането ни в Шенген ще се случи, и е обикновено да последва отчаяние, откакто това не е станало. Посъветва го също да приготви по-цялостна тактика на България към проблема.

Ивайло Мирчев от Демократична България употребява случая, с цел да подсети, че " не би трябвало да разрешаваме да има гешевци за основни прокурори ", тъй като другояче нищо няма да се промени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР