България все още не е възстановила обмена на информация с

...
България все още не е възстановила обмена на информация с
Коментари Харесай

България още не е възстановила обмена на данни с други държави след теча от НАП

България към момента не е възстановила обмена на информация с данъчните администрации на други европейски страни и с трети страни след приключването на данни от Националната организация за приходите (НАП), само че се работи по рекомендации на Глобалния конгрес.

Очаква се скоро да излезе втори отчет по осъществяването на тези рекомендации и най-късно при започване на годината обменът да бъде възобновен. Това изясни пред публицисти изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова откакто бе изслушана пред краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, която бе основана след приключването на данни от организацията.

В момента по осъществяване на рекомендациите за сигурност се работи взаимно с специалисти от Глобалния конгрес. " След като завърши осъществяването на рекомендациите се надявам, че при започване на идната година най-късно ще бъде възобновен обменът на данни ", изясни Димитрова.

" Ние уведомихме Глобалния конгрес за пробива в системите и сме прекратили продан на данни с всички страни от Европейски Съюз, както и с трети страни. Към момента не обменяме информация с нито една друга страна, само че чакаме повторна инспекция от Глобалния конгрес, която ще излезе с отчет ", добави Димитрова.

" Стриктно се съблюдават рекомендациите и се следи за резултатите. Тази връзка със съответните данъчни администрации с страните членки дотогава ще бъде затруднена ", добави от своя страна ръководителят на краткотрайната анкетна комисия за изясняване на проблема с приключването на данни от Национална агенция за приходите Красимир Ципов.

По думите на Ципов жителите би трябвало да са наясно, че електронните услуги в Национална агенция за приходите ще бъдат леко затруднени, защото има нараснали равнища на сигурност. По думите му, най-същественото, което от Национална агенция за приходите е трябвало да предложат на българските жители, е да се откри баланс по какъв начин да продължат дейностите по понижаване на административнтата тежест и даване на електронни услуги и това осведомителните масиви на Национална агенция за приходите да бъдат задоволително предпазени от сходни пробиви.

През последните два месеца в Национална агенция за приходите са работили по основаването на по-конкретни, по-стриктни правила за достъп в защитната стена на организацията, конфигурирани са приложните защитни стени. Експерти са работили по идентифициране и блокиране на опити за употреба на уязвимости, както и осъществяване на спомагателен предпазен пласт на обществения уебсайт на Национална агенция за приходите, изясни Димитрова.

" По отношение на клиентите разширяваме обсега на нашите електронни услуги, като се стремим дружно с това да повишим равнището на сигурност ", увери изпълнителният шеф на приходната организация.

Пред депутатите в комисията тя сподели, че организацията обмисля да заведе цивилен иск по делото против притежателя на " ТАД Груп " и двамата чиновници, упрекнати за случая. Тя уточни, че съгласно интернационалните специалисти няма никаква сигурна отбрана от кибертероризъм и единственото, което може да се направи, е да бъдат прилагани нови системи за сигурност, а старите да бъдат непрестанно обновени.

Представителите на Национална агенция за приходите и министерството на финансите считат, че по-строги ограничения и високи наказания в Наказателния кодекс биха оказали резултат и ще доведат до понижаване на опитите за противозаконни пробиви в базите данни.

" От 1998 година преценихме и изнесохме тази активност отвън министерството, с цел да осигурим сигурност и качествено обслужване на системите. От 2011 до 2016 година имахме контракт с " Информационни системи " на стойност 23 305 000 лева с Данък добавена стойност ", съобщи основният секретар на министерството на финансите Таня Георгиева.

Тя уточни, че от 2016 до 2019 година за 29 млн. лева е подписан контракт като за сигурността на Национална агенция за приходите е платено към 4 млн. лева По думите й, част от тези действия засягат сериозната инфраструктура и се организират по специфичен ред поради класифицираната информация.

" Обслужваме и сключваме контракти за 10 услуги – поддържане и рационализиране на програмен продукт, поправки на хардуер, консултантски услуги и други Подсигуряваме в задоволителна степен сигурността и качеството на услугите, а също по този начин и на хардуера и софтуера. Правим всичко допустимо освен в този момент, само че и в предишното, и в бъдеще - да осигурим задоволителна сигурност на системите ", добави Георгиева.

Опитите за хакерски офанзиви към базата данни на Национална агенция за приходите не престават и след случая от юли, при който медии получиха достъп до персонални данни на над 6 млн. жители и компании.

Междувременно в профилираната прокуратура също продължава следствието за кибертероризъм и противозаконното източване на персонални данни на над 6 млн. българи от Национална агенция за приходите.

Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с 5,1 млн. лева Национална агенция за приходите към този момент разгласи, че ще апелира санкцията с претекста, че е жертва на закононарушение, осъществено макар подхванатите ограничения за отбрана.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (155)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР