България все още не е изпълнила едно от изискванията от

...
България все още не е изпълнила едно от изискванията от
Коментари Харесай

ЕК: България не е изпълнила изискването за отчетност на главния прокурор

България към момента не е изпълнила едно от условията от последния отчет по Механизма за съдействие и инспекция, обвързвано с въвеждането на наказателна отговорност на основния прокурор. Това сподели Жюлиен Мусние от Европейската комисия по време на спор в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент.

Мусние напомни, че последният отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция е бил през 2019 година, само че страната към момента не е изпълнила някои от рекомендациите в него. Една от тях е обвързвана точно с отчетността на основния прокурор.

Наблюдението върху България в границите на Механизма за съдействие и инспекция не е отпаднало дефинитивно, макар че тази година Еврокомисията разгласява отчет само за Румъния. Двете страни са единствените в Европейски Съюз, който са обект на наблюдаване в границите на този инструмент.

На 20 юли Европейската комисия ще показа и отчетите за върховенството на закона за всички страни от Европейски Съюз, в това число България.

В отговор на въпрос на евродепутата Елена Йончева Мусние съобщи, че този отчет ще има повече детайлности за положението на правосъдната система, битката с корупцията и свободата на медиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР