България все още е една от най-зависимите от въглища държави

...
България все още е една от най-зависимите от въглища държави
Коментари Харесай

Грийнпийс - България зове за граждански натиск в подкрепа на жителите на Бобов дол и Големо село

България към момента е една от най-зависимите от въглища страни в Европейски Съюз и в страната се следят най-високи равнища на прахови частици, които всички българи дишат.

Разходите за здравна помощ, обвързвана с въздействията върху здравето на българите от добива на въглища са 11.8  милиарда евро. Това са .

" Грийнпийс – България "   приканва към , които от години се борят за чист въздух. 

Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", свързвана с Христо Ковачки, е систематичен замърсител на природата. Местните поданици постоянно подават сигнали против централата, само че тя единствено получава по някоя санкция и продължава да работи, а за хората остава разочарованието, че институциите отново  ги подценяват.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол " редовно запрашава и обгазява двете обитаеми места, с което слага здравето на жителите им в сериозна заплаха.

Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС), която издава разрешителните на топлоцентралите, реши по своя самодейност да преразгледа изискванията, при които работи Топлоелектрическа централа " Бобов дол " поради сигнали за замърсяване на въздуха още от 2019 година

Хората от Бобов дол и Големо село желаят гаранции, че здравето им ще бъде предпазено.

Помогнете им, като !

Писмото ще поддържа настояванията на жителите в региона на топлоцентралата, а точно:

• Да се сложи в региона на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " непрекъсната измервателна станция за следене на качеството на въздуха, която да демонстрира данни в действително време;
• Ежедневните данни от станцията да бъдат публични;
• Да се спре работата на централата, в случай че нарушава нормите за замърсяване;
• Край на горенето на боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".Съобщенията, които жителите изпращат се получават от Росалина Инджиева, шеф на организацията. Г-жа Инджиева носи отговорност за ограниченията, които могат да бъдат подхванати против замърсяването от Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Колкото повече писма бъдат изпратени, толкоз по-голям е шансът институциите да вземат ограничения против незаконните действия към здравето на хората и да работят по-смело против замърсителите!

Изпратете писмо като последвате .

Единствените персонални данни, които са нужни, с цел да станете част от петицията, са имената и имейл адреса Ви.

Ако към момента се колебаете, поставете се на мястото на хората от Бобов дол и Големо село:

Саждите от топлоелектроцентралата покриват с лоен пласт детски площадки, домове, коли и всичко, намиращо се навън. Често има дни, в които запрашаването в региона е толкоз мощно, че хората не могат въобще да излязат на открито. Все повече са сигналите за обгазяване, което провокира парене на очите и сърбежи по кожата. Местните поданици се оплакват от респираторни и злокачествени болести, които без подозрение са провокирани точно от замърсяването, което са принудени да търпят.

Този призрачен сън може да бъде спрян!

Крайният период за изпращането на писма е 15 май. Бъдете с хората от региона на Бобов дол в този сериозен миг. Изпрати писмо и показа информацията с другари и близки! Чистият въздух е главно човешко право, което би трябвало да защитим.

 



Тук можете да  и какво дишат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР