България все още е далеч от нормалните демократични държави и

...
България все още е далеч от нормалните демократични държави и
Коментари Харесай

Амнести: Политици и олигарси все още контролират медии в България, всеки втори журналист е заплашван

България към момента е надалеч от естествените демократични страни и моделът на моменти припомня на някаква хибридна форма на олигархично властническите режими в Беларус и Русия.

От там закономерно следват и посредствените резултати във всички социалноикономически сфери.

Положението със свободата на медиите в България продължава да се утежнява, а публицисти стават обект на закани, заплашване и правосъден произвол.

Това се показва в годишния отчет на интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " за положението на правата на индивида по света през 2022/23 година

Новото издание на отчета покрива 156 страни и регистрира съветската инвазия в Украйна като един от основните фактори за утежняването на положението на правата на индивида и подкопаване на нежния баланс на многостранната международна система.

Оттам допълват, че у нас се следи връщане на мигранти и хора, търсещи леговище. Домашното принуждение също бележи растеж. Съдилищата са открили дискриминация против ромите по време на протестите през 2019 година Хората в неравностойно състояние се сблъскват с продължаваща дискриминация, съобщи OFFnews.bg.

Докладът е изключително сериозен за свободата на словото.

Журналисти и самостоятелни медии, отразяващи проведената престъпност, корупцията или правата на малцинствата, срещат непрекъснати закани и тормоз, и постоянно стават жертва на правосъдни каузи, заведени против тях от държавни чиновници и предприемачи.

Проучване на Асоциацията на европейските публицисти демонстрира, че един на всеки двама публицисти в България е ставал обект на непозволен напън, а един на всеки 10 - е бил заплашван от правосъдни каузи против него. Това е оказало вцепеняващ резултат върху отразяването на новините и е довело до нарастване на самоцензурата. Журналисти и бранители на човешките права, живеещи отвън столицата София са изключително уязвими към заплашване.

Големите медии не престават да бъдат следени от политици и олигарси, което в допълнение подкопава публицистичната независимост и лимитира достъпа до информация.

Наблюдава се внезапно нарастване на броя на бежанците и мигрантите, идващи на границата с Турция. Властите са записали над 85 000 пристигнали мигранти предходната година, което е съвсем двоен растеж по отношение на 2021 година Връщанията на мигранти на границата, постоянно съпроводено с принуждение, остава необятно публикувана процедура.

Правозащитни организации оповестяват за трайна дискриминационна процедура в системата за предоставяне на леговище, като претенденти от някои страни, в това число Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис биват автоматизирано връщани.

България е приела близо 1 милион украински бежанци, най-много дами и деца, и осигурила достъп до опазване на здравето, обществени услуги и образование на 150 000 от тях, регистрирани като хора, получили краткотрайна протекция. Много от тези бежанци са напуснали страната след септември на фона на увеличаващата се неустановеност към удължаването от държавното управление на схемата за настаняването им в хотели. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците прикани българските управляващи да обезпечат трайно решение на въпроса с настаняването на бежанците.

В няколко случая управляващите са настанявали украински бежанци, в това число фамилии с деца, в центъра за краткотрайно настаняване в Елхово, които е предопределен за незаконни мигранти. 

В отчета се установи, че през август Апелативният съд във Варна анулира решение за екстрадицията в Русия на Алексей Алчин - съветски жител, които е подлагал на критика съветската инвазия в Украйна. Тогава съдът постанови, че поради политическите възгледи на Алчин, неговите права могат да бъдат нарушаване след връщането му в Русия.

Докладът се стопира и с ситуацията със половото и основано на пола принуждение.

Случаите на домашно принуждение, които се усилиха по време на пандемията от COVID-19, не престават да бележат растеж. Поправките в Закона за отбрана от домашно принуждение и Наказателния кодекс, целящи да хармонизират в допълнение националното законодателство с интернационалните стандарти и да засилят закрилата на жертвите на домашно принуждение, не бяха признати до края на предходната година.

Докладът преглежда и положението с правата на ЛГБТИ общността в страната.

В него се напомня, че през юни съд в София е постановил Боян Расате, тогава претендент за президент от Българския народен съюз " Нова народна власт " през 2021 година, да заплати санкция от 3000 лв. за нахлуването в центъра " Рейнбоу хъб, по време на което са нанесени материални вреди, а чиновници на центъра са нападнати. Расате е оневинен от съда по обвиняванията в принуждение.

През юни Европейският съд по правата на индивида в Страсбург е призовал България да изплати отплата на майката на юноша, погубен при хомофобска офанзива през 2008 година

В сходство с решението на съда през декември Министерският съвет на България предложи ремонти в Наказателния кодекс, с които да се признае хомофобията като утежняваща виновността събитие във връзка с някои закононарушения против личността, в това число ликвидиране.

Българските управляващи към този момент не са подхванали стъпки за разработване на национална тактика и проект за деяние за битка с дискриминирането на база полова ориентировка и полова самоидентификация.

Докладът преглежда опита на България в битката с дискриминирането. Отделя се място и на ситуацията в България по отношение на правото на частен живот.

В свое решение от януари Европейският съд по правата на индивида в Страсбург постанови, че българските закони, свързани с тайното проследяване са в нарушаване с Европейската спогодба за човешки права. Съдът постанови, че законите не дават надеждни гаранции против случайно и злонамерено следене, а контролът върху събираните данни и занижен.

В две обособени каузи Европейски съд по правата на човека постанови, че България е лишила от право на глас двама души с умствени увреждания, които са били под лимитирано забраняване. Беше открито, че съществуващата в България фактическа обща възбрана за хора, наранени от умствени увреждания, да гласоподават е непропорционална и неоправдана.

Конституционният съд отхвърли да даде пояснение на националното законодателство, обвързвано с правото на хората с психологични увреждания да гласоподават, като уточни, че съответните разпореждания на Конституцията са задоволително ясни.

Светът

Организацията сигнализира за нарастващо двуличие и използване на двойни стандарти в отношението към нарушаването на правата на индивида от другите страни, което разкрива неспособността на интернационалната общественост да схване пореден метод за отбрана правата на индивида на всички места по света.

Западните страни ползват " двойни стандарти ", когато става въпрос за справяне с нарушаванията на правата на индивида по света, което беше очебийно от твърдия им и бърз отговор на съветската инвазия в Украйна, показват от " Амнести Интернешънъл ".

" Решителният отговор на Запада на съветската експанзия против Украйна внезапно контрастира с плачевната липса на смислени дейности във връзка с тежките нарушавания от страна на някои от техните съдружници, в това число Израел, Саудитска Арабия и Египет ", се споделя в изказване на неправителствената организация след публикуването на годишния й отчет в понеделник. 

" Нахлуването на Русия в Украйна е вцепеняващ образец за това какво може да се случи, когато страните си мислят, че могат да подценяват интернационалното право и да нарушават правата на индивида без последици ", споделя генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар.

По думите й реакциите на съветската инвазия в Украйна дават някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля.

В същото време западните страни подценяват " злоупотребите на Израел с апартейда против палестинците ", както и нарушаванията на човешките права в Саудитска Арабия.

Прилагането на такива двойни стандарти предизвиква режимите по света да не обръщат внимание на нарушаванията на правата на индивида и предизвиква по-нататъшни репресии.

Каламар прикани реакцията на войната в Украйна да се трансформира в " модел " за справяне с нарушаванията на правата на индивида на всички места по света.

Наречен " Състоянието на правата на индивида в света ", отчетът остро подлага на критика съпроводените с принуждение репресии на иранския режим против протестиращите против управляващите, както и опитите на Пекин да сплаши стачкуващите с принуждение и закани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР