България все още чака смесената историческа комисия със Северна Македония

...
България все още чака смесената историческа комисия със Северна Македония
Коментари Харесай

Македонски медии към България: Ако ние сме българи, вие сте гърци

България към момента чака смесената историческа комисия със Северна Македония да възвърне работата си. Повече от пет месеца историците, които би трябвало да разрешат противоречивите двустранни въпроси, не заседават. Причината - предизборната акция в Скопие, отприщила нова антибългарска вълна.

След като през октомври Скопие получи зелена светлина за начало на договаряния с Европейски Съюз, България, изпълнявайки своята Рамкова позиция, призната от Народно събрание, сложи условия за поддръжка.

Условията са Северна Македония да се придържа към Договора за другарство и добросъседство със София, в договарянията и във всички публични документи да се употребява фразата "официален език на РСМ ", чиято еволюция е обвързвана с българския език, и да се откаже от претенциите си за съществуване на тъй наречените македонско малцинство у нас.

Македонски политолог към сънародниците си: Бъдете спокойни, не сме българи

Всичко това провокира същинска политическа стихия в Северна Македония, която е в предизборна акция. Тезата е, че София желае от Скопие да се откаже от своята еднаквост и език.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че в случай че цената да влязат в Европейски Съюз е да кажат, че не са македонци, не им би трябвало да влизат в съюза.

"Ако ние сме българи, вие сте гърци ", "След отричането от България - Русия честити Денят на македонския език ". Това са единствено някои новинарски заглавия, които се изсипват по адрес на България в Скопие през последните няколко месеца.

Българската позиция е, че двете страни би трябвало да разрешат историческите разногласия на база достоверни документи, както е записано в Договора за добросъседство от 2017-а.

,,Никой не отхвърля актуалните действителности за историята и езика. Но те са основани на българските приказва, що се отнася до езика, и на българската история до 1944 г.'', разяснява за Българска национална телевизия евродепутът от ЕНП Андрей Ковачев.

Опитите за признание на компромисна формула от страна на Скопие са посрещани на нож. Първият външен министър на югозападната ни съседка проф. Денко Малески, съгласно който е време Северна Македония да признае, че българи и македонци са били един народ, беше съвсем обществено линчуван.

Северна Македония към България: Не може да градиш другарство, в случай че оспорваш идентичността на съседа

Същевременно над 76% от жителите в Северна Македония поддържат пътя й към Европейски Съюз, който обаче минава през единодушието и на България.

Другата седмица се чака да стане ясно по кое време ще се проведат изборите в Северна Македония. Но българските управляващи подсетиха на сътрудниците си в Скопие, че изборите минават, само че съседите остават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР