България влезе в топ 3 на държавите с най-висок ръст

...
България влезе в топ 3 на държавите с най-висок ръст
Коментари Харесай

България в топ 3 на най-поскъпващите жилища в Европейския съюз

България влезе в топ 3 на страните с най-голям растеж на цените на жилищните парцели. Държава заема трето място в Европейския съюз във връзка с годишното повишаване на жилищата, демонстрираха данни на Евростат.
Прочетете още
През първото тримесечие на 2023 година цените на жилищата у нас са се повишили с 9.5% по отношение на същия интервал от предходната година. Въпреки това, темпът на напредък се забавя спрямо предходното тримесечие, когато годишният растеж е бил 13.4% .

Единствено Хърватия (+14%) и Литва (+13.1%) са страните, които регистрират по-високи годишни темпове на напредък в цените на жилищата от България. В същото време, шест страни от Европейски Съюз означават спад в цените на жилищата. Най-сериозното намаляване се следи в Швеция (-6.9% на годишна база), Германия (-6.8%), Дания (-6.2%), Финландия (-5.1%), Люксембург (-1.5%) и Нидерландия (-0.1%).

Покачването на България в ранглистата се дължи на забавянето в растежа на цените на жилищата в множеството страни от Европейски Съюз, което се отразява и у нас, въпреки и с известно забавяне по отношение на другите членки на Европейски Съюз.

През първото тримесечие на 2023 година, междинното годишно повишаване на жилищата в Европейски Съюз доближава 0.8%, а за еврозоната се регистрира приблизително нарастване от 0.4% на годишна база. Това съставлява закъснение на темпа на напредък по отношение на предходното тримесечие, когато годишният растеж е бил 3% за еврозоната и 3.6% за Европейски Съюз.

На тримесечна база междинните цени на жилищата в Европейски Съюз понижават с 0.7%, до момента в който в еврозоната се регистрира спад от 0.9% по отношение на последното тримесечие на 2022 година. 

В България през първото тримесечие актуалната година междинното нарастване на цените на жилищата е 1.6% по отношение на края на предходната година. Въпреки че този индикатор се движи в посока на растеж, той е по-скромен спрямо други страни в Европейски Съюз.

Интересното е, че в България следим забавяне в отразяването на забавянето на темпа на напредък на цените на жилищата, което се е случило в множеството страни-членки на Европейски Съюз. Това може да се пояснява като сигнал, че недвижимите парцели в България резервират по-устойчива позиция и са по-малко подложни на основни съмнения в цените.



Ръст от близо 70% на цените на жилищата у нас спремо 2010 година

Жилищата в България нарастват с 68% през първото тримесечие на тази година по отношение на 2010 година. По този параграф се нар3ждаме на 12-та позиция в Европейски Съюз. Лидер по повишаване за интервала от 12 години е Естония (+199.58%), следвана от Унгария (+179.9%), Литва (+146%), Латвия (+132.3%), Люксембург (+126.4%), Чехия (+122.9%) и Австрия (+121.8%).

Жилищата в Германия, която е най-голямата европейска икономика, записват повишаване от 81.4% по отношение на първото тримесечие на 2010 година.

През обсъждания интервал жилищата са поскъпнали в 24 страни от Европейски Съюз, като поевтиняване се следи единствено в три страни: Гърция (-14%), Италия (-9%) и Кипър (-2%). Трябва да се означи, че данните за Гърция са за 2022 година, а не за първото тримесечие на актуалната 2023 година.

Цените на наемите нарастват по отношение на 2010 година в 26 страни от Европейски Съюз, като намаляване се регистрира единствено в една страна – Гърция (-22%). Най-висок растеж при наемите се записва в Естония (+212%) и Литва (+165%). В България наемите са поскъпнали с към 30% за обсъждания интервал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР