България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския

...
България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския
Коментари Харесай

Мария Габриел към Хакан Фидан: Подкрепяме европейския път на Турция

България постоянно е подкрепяла и ще продължи да поддържа европейския път на Турция. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след среща с турския си сътрудник Хакан Фидан в София.

След днешната аудиенция ще бъде основана експертна група енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и взаимната работа, заяви вицепремиерът.

Турция не е единствено наша прилежаща страна, а другар, съдружник в НАТО и стратегически значим сътрудник. Ние споделяме обща отговорност за мир, непоклатимост и сигурност в Източна Европа и Черноморския район. Двустранният ни разговор се основава на добросъседство, съдействие и общи ползи, сподели още Габриел.

 
Тази аудиенция е обръщение за волята да надграждаме постигнатото, само че и да дадем общ отговор на днешните районни и световни провокации, акцентира тя.

Важно е да се следи ходът на войната сред Русия и Украйна и възможните закани за Балканите, акцентира след срещата пък турският външен министър Хакан Фидан. Той изясни, че турската страна е удовлетворена от решението сред нея, България и Румъния да се сътвори група за почистване на мините в Черно море. Споразумението за нея бе подписано преди две седмици. Тя ще работи на ротационен принцип.

Ще продължим да прилагаме прецизно конвенцията от Монтрьо, увери още Фидан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР