България винаги е изпитвала признателност към Русия за освобождението ѝ.

...
България винаги е изпитвала признателност към Русия за освобождението ѝ.
Коментари Харесай

Захариева: Признателни сме на Русия за Освобождението, да не си просят благодареност

България постоянно е изпитвала благодарност към Русия за освобождението ѝ. А признателност не може да се изисква. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред Българска национална телевизия във връзка репликата на съветския патриарх Кирил в края на визитата му в България във връзка честванията за 140-ата годишнина от Освобождението.

Тя разяснява и скорошното изявление на Ердоган, в което той включи Кърджалийско към " духовните граници " на Турция с думите, че всяка една страна с богата и дълга история може да има " граници в душата ", само че сегашните са избрани с интернационален контракт.

Захариева разяснява срещата сред външните министри на България, Турция и Румъния, идната среща ЕС-Турция и Истанбулската спогодба. " На срещата България-Гърция-Румъния се удостовери, че Румъния, като първата страна от идващото трио ръководители на Съвета на Европейски Съюз, ще поддържа българския приоритет за европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани ", съобщи външният ни министър. " Всеки желае в прилежащите страни да има разцвет, сигурност и непоклатимост. Европейската вероятност за Западните Балкани не е приоритет единствено за шест месеца ", означи тя. Тя добави, че форматът е десетгодишен и е бил извънредно потребен в българската евроинтеграция. Като изрази и вяра, че България също ще способства за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. " Твърдо сме уверени, че можем да оказваме помощ доста ", сподели първият ни посланик.

" Дунав мост " е добре поддържано оборудване, само че е явно, че е необходимо строителство на втори мост при Русе ", съобщи още Захариева. Румънска медия е сложила този въпрос пред нея, съгласно която сходна съгласуваност е значима за свързаността на задачите Балкани. Захариева изрази вярата, че разговорът с румънската страна ще продължи да е добър. " Добрата инфраструктура носи съгласуваност и бизнес и на двете страни ", сподели Захариева.

" Всяка страна с дълга история е имала местещи се граници, само че сегашните са обрисувани с интернационален контракт. Така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна ", съобщи Захариева, като разяснява думите му за Кърджалийско. Тя напомни, че и български политици са правили сходни изказвания.

" Благодарността се дава, а не се изисква, изключително с тона на съветския патриарх ", съобщи Захариева. И добави, че българският народ изпитва нужната благодарност към Русия. " Със сигурност не е прелестно да се държи подобен звук на българска институция. Задължително е както постоянно сме благодарили на Русия, по този начин и да благодарим и на хилядите жертви на други страни ", сподели още тя. " Русия постоянно е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите. Интензивната изразителност сега се дължи най-вероятно на президентските избори. Не мисля, че е загадка, че на Русия не са приятни стремежите за участие в Европейски Съюз и НАТО ", означи външният ни министър.

Тя добави, че сходни участия са суверенни решения на всяка една страна. И увери, че евроинтеграцията на страните от Западните Балкани не е ориентирана против Русия. " България и Русия постоянно са се стремяли да имат равностойни и прагматични връзки ", съобщи Захариева. " Историческите връзки са налице и никой не ги отхвърля ", добави тя, отбелязвайки, че и България има принос в историята на Русия, като ѝ е дала писмеността, да вземем за пример.

" За 2017 година има огромен растеж на скотообмена сред двете страни, тъй че разговорът се развива добре, само че стратегическият избор на България е участие в Европейски Съюз ", съобщи Захариева. Тя добави и че към момента няма дати за среща на държавно равнище сред премиера Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин.

Срещата сред Европейски Съюз и Турция е среща сред институциите, на която ще участват Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, министър председателят Борисов и президентът Ердоган, като това съставлява разговор на институциите сред Европейски Съюз и Турция, напомни Захариева. " Очаква се да се вземе решение за втория транш. Нека напомня основателните терзания 2014-2015, които имаше България за увеличаващия се миграционен напън по границата и неналичието на подобен след подписването на съглашението. Освен вторият транш по съглашението за мигрантите, се чака да се обсъдят и връзките сред Европейски Съюз и Турция ", сподели Захариева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР