България вероятно ще влезе в еврозоната догодина, но не в

...
България вероятно ще влезе в еврозоната догодина, но не в
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Влизането в еврозоната няма да е на 1 януари 2025 г.

България евентуално ще влезе в еврозоната следващата година, само че не първоначално, каквито бяха първичните упования. Прогнозата е на шефа на Българската Народна Банка Димитър Радев.
Прочетете още
Експерти споделят, че това не изненада, тъй като към момента не покриваме част от критериите.

През юни би трябвало да стане ясно дали покриваме критериите за еврозоната. Инфлацията евентуално ще спадне с нужните за еврото равнища по-късно, позволява в изявление пред Българска телеграфна агенция на шефът на Българската национална банка.

Така остава опцията да приемем единната валута през 2025 година, само че не от 1 януари.

„ Това е вероятен и на този стадий по-вероятен сюжет. Бюджетът би трябвало да е антицикличен или казано по различен метод – антиинфлационен, какъвто сега той не е. Глобалният, а и нашият личен опит демонстрира, че най-добре това може да бъде реализирано посредством ограничения за дейно ръководство и надзор върху разноските “, разяснява Радев.

Според икономисти отлагането ни за еврозоната може да е и по-голямо.

„ Средната годишна инфлация е към 6 пункта, което е с 3 пункта над критерия. Има сюжет, при който да желаяме ексклузивен отчет в средата на идната година и да влезем в еврозоната през 2026 година. Друг вид би бил да го отложим в средносрочен проект, отчитайки политическите неразбории “, добави Петър Ганев, икономист в Института за пазарна стопанска система.

Експертът споделя, че към момента не е гласуван и Законът за еврото, който е още една нужна стъпка, с цел да приемем единната валута, написа БТВ. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР