България вероятно е страната от ЕС, която е най-уязвима от

...
България вероятно е страната от ЕС, която е най-уязвима от
Коментари Харесай

Politico: Поредни избори в България и нова задънена улица на хоризонта?

България евентуално е страната от Европейски Съюз, която е най-уязвима от пропагандата на Кремъл, и се чака проруските партии да реализират известна победа на изборите в неделя, макар че известността на президента Владимир Путин в страната понижава. 

През последните години България претърпя вълна от политически разтърсвания. През лятото на 2020 година, в разгара на пандемията, страната бе разтърсена от вълна от антикорупционни митинги, които в последна сметка доведоха до края на съвсем десетилетното владичество на някогашния министър председател Бойко Борисов, водач на партия ГЕРБ. Поредиза от парламентарни избори през април и юни обаче не съумяха да излъчат кабинет, което потопи страната в дълбока политическа рецесия.

Кирил Петков, ученик на Харвард и политически индивидуалист, излезе от патовата обстановка, като изненадващо завоюва изборите през ноември с партията си " Продължаваме промяната ". Той даде обещание да се бори с ендемичната корупция и да организира дълго чаканата правосъдна промяна. Поемайки извънредно проамерикански и пронатовска позиция за български водач в конфликта с Путин, той също изгони десетки съветски дипломати, упрекнати в шпионаж, и зае мощна позиция против нахлуването в Украйна. През юни обаче неговото нежно четирипартийно държавно управление беше свалено, откакто не съумя да оцелее след избор на съмнение.

Сега изследванията на публичното мнение демонстрират мощно фрагментиран парламент със седем или осем партии. На първо място евентуално ще е партията ГЕРБ на някогашния министър председател Борисов. Очаква се да завоюва към 26 % от гласовете, съгласно последните изследвания на публичните настройки на " Politico ". Партията на Петков " Продължаваме промяната " се чака да е втора с 18 %. Третото място е мощно оспорвано сред Движението за права и свободи с 12 %, социалистите с 11 %. За него се бори и прокремълската, крайнодясна партия " Възраждане ”, която се чака да получи 10 %. 6% се чака да получи антикорупционната партия " Демократична България ". 

Друга проруска партия - новосъздадената " Българско напредък " - също се чака да влезе в Народното събрание.

Борисов е прекомерно отровен

Въпреки че социолозите предвиждат, че Борисов е подготвен за завръщане, малко евентуално е неговата партия да събере задоволително гласове, с цел да сформира държавно управление на болшинството. Въпреки че ГЕРБ се пробва да предложи маслинова клонка на политическите си противници, демонстрирайки възторг за съдружни договаряния, мнозина не престават да виждат партията като токсична и да я подлагат на критика за корупционните проблеми в страната.

И ГЕРБ, и Политическа партия споделят сходни визии за проевропейското бъдеще на страната и дават обещание поддръжка за Украйна, само че съдружно държавно управление сред двете наподобява малко евентуално, тъкмо заради опетнената известност на ГЕРБ във връзка с корупцията.

Докато политическите наблюдаващи са внимателни, че гласуването в неделя ще позволи политическата невъзможност, те споделят, че политиците може да бъдат принудени да седнат на масата за договаряния.

Руският напредък

Бъдещите връзки на България с Русия също са сложени на карта в този избор.

По време на късото си ръководство Петков втвърди позицията на страната против Кремъл, само че този метод беше толкоз къс, колкото и неговият кабинет. Реториката към Русия се смекчи незабавно откакто президентът Румен Радев назначи длъжностен кабинет през август, предизвиквайки опасения, че България се връща към другарската си позиция към Москва.

Временният кабинет стартира договаряния с " Газпром " за обновяване на доставките на газ, макар напъните на предходната администрация за диверсификация на газовите доставки. През април Русия спря доставките на газ за София, откакто балканската страна отхвърли да заплаща в рубли.

Ако изборите в неделя още веднъж доведат до задънена улица, Радев ще би трябвало да назначи поредна служебна администрация.

Що се отнася до промосковските партии, Възраждане, анти-ЕС и проруска националистическа партия, е подготвена да удвои поддръжката си спрямо изборите през ноември. Очаква се и " Български напредък " да получи задоволително поддръжка, с цел да премине 4-процентната бареза за влизане в Народното събрание. Стефан Янев основа партията малко откакто беше освободен от поста министър на защитата в кабинета на Петков след нежеланието му да назова " война " нахлуването на Путин в Украйна.

Анализаторите се притесняват, че умората от изборите ще обезсърчи доста българи да отидат до урните и предвиждат ниска изборна интензивност. Миналия ноември едвам 40 % от българите отидоха да гласоподават. Наблюдателите не изключват нов предварителен избор, ако построяването на коалиция се провали. Те обаче считат този вид ще е гибелен както за страната, по този начин и за политическите водачи.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР