България вече си осигури най-малко три поне бронзови медала от

...
България вече си осигури най-малко три поне бронзови медала от
Коментари Харесай

България си осигури поне три медала на европейското по бокс за жени

България към този момент си обезпечи минимум три най-малко бронзови медала от европейското състезание по бокс за дами в София. Това стана допустимо, откакто и трите ни 1/4-финалистки през днешния ден – Севда Асенова, Станимира Петрова и Мелис Йонузова, реализираха победи и не престават борбата.

Севда Асенова поведе победната серия за нашите, като при най-леките (до 48 кг) надигра изрично с 14 години по-младата си съперничка Лаура Фуертес Фернандес от Испания. С експедитивност, настъпателност, само че и с доста разсъдък, българката сподели коя е настоящата европейска шампионка в категорията. За изненада на всички съдията от Словакия даде преимущество на испанката във втория и третия рунд и в последна сметка Севда завоюва с 4:1 гласа.

Асенова още веднъж ще играе край преди финала с огромната си противничка Стелуца Дуца от Румъния, която победи с 4:0 туркинята Айше Кагърър в доста зрелищен мач. Именно българката детронира румънката още в първия кръг на предходното европейско, откакто бе изгубила от нея два еврофинала (Дания 2007 и Букурещ 2014).

„ Не желая да приказвам авансово. Готова съм за този мач. Той се печели не с ръце, а с глава “, разяснява Севда Асенова.

Станимира Петрова сподели познатия си атрактивен жанр, с който освен победи, само че не остави доста поле за деяние на Тамара Радунович от Черна гора при 57-килограмовите – 5:0 (30:26, 30:26, 30:26, 30:26, 30:27). През целия мач еврошампионките ни от София 2016, само че в кат. до 54 кг, не спря да тормози съперничката си с леви прави удари, пазеше добра отдалеченост от нея и най-после не й даде опция да я пипне, като я разиграваше с танца си по целия кръг.

След мача и Станимира, и персоналният й треньор Петър Лесов бяха удовлетворени от показаното. „ С всеки мач ще става все по-добре “, закани се Петрова.

В разногласието за място на финала тя ще срещне французойката Мона Местиен, която победи Йелена Жекич от Сърбия с 3:2.

Най-оспорван бе мачът на най-малката в отбора ни Мелис Йонузова (19 г.). В кат. до 64 кг тя срещна 37-годишната датчанка Ивоне Расмусен. Двете водеха люта борба от начало до край, размениха си много удари, и за наслада на всички съдиите бяха безапелационни в оценката си – 5:0 за българското момиче (29:28, 29:28, 30:27, 29:28, 29:28).

„ Не мога да допускам, че съм на полуфинал. Тренирам единствено от 3 години бокс и нямам гений за него, само че имам огромно сърце и предпочитание. Бях обезпокоена преди мача, знаех, че датчанката удря доста и бях подготвена. Надявам се да стигна до финала “, показа Мелис след мача си.

Тя си обезпечи втори орден от европейско тази година, откакто единствено преди 2 месеца завоюва купата до 22 година

Нейна съперничка на полуфиналите ще бъде украинката Мария Бова Бадулина.

Утре България ще има късмет за още 3 медала, като за своите 1/4-финални мачове ще излязат Габриела Димитрова (51 кг), Стойка Петрова (54) и Деница Елисеева (60).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР