България вече получава втечнен газ и през терминала Мармара Ерейли

...
България вече получава втечнен газ и през терминала Мармара Ерейли
Коментари Харесай

Вече получаваме втечнен газ и през турския терминал "Мармара Ерейли"

България към този момент получава полутечен газ и през терминала " Мармара Ерейли " в Турция. Първият танкер идва четири месеца откакто българският оператор " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " подписаха съглашение за достъп до газовата инфраструктура на Южната ни съседка.

Доставката на полутечен природен газ е от американската компания " Шениер " (Cheniere Energy, Inc.), която завоюва оповестения от публичния снабдител през месец септември 2022 година търг за обезпечаване на нужните количества за 2023 година, оповестиха от пресцентъра на " Булгаргаз ".

Снимка: Мария Георгиева

Едно от изискванията на газовата компания за присъединяване в търга беше източниците на доставката на полутечен природен газ да бъдат от страни без наложени наказания, ембарго или каквито и да било търговски ограничавания.

Споразумението сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше подписано в София на 3 януари тази година и е със период 13 години. С него българският публичен снабдител получи достъп до пет терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 милиарда куб. метра газ да бъде трансфериран на година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР