България вече официално влезе в проекта за изграждане на терминал

...
България вече официално влезе в проекта за изграждане на терминал
Коментари Харесай

България официално е акционер в LNG терминала край Александруполис

България към този момент публично влезе в плана за създаване на терминал за регазификация на полутечен природен газ край гръцкото пристанище Александруполис, откакто в четвъртък държавният газов оператор " Булгартрансгаз " бе вписан в акционерната книга на сдружението " Газтрейд " с 20 на 100 от капитала му.

Сделката е финализирана, откакто по-рано през януари получи утвърждението на българската Комисия за защита на конкуренцията. Така " Булгартрансгаз " (БТГ) към този момент е пълновръстен акционер с всички произлизащи права и отговорности. Останалите акционери – всички с еднакъв дял, са основателката на сдружението Асимина-Елени Копелузу, кипърският притежател на танкери за полутечен газ " ГазЛог " и гръцките ДЕПА и ДЕСФА, чието присъединяване обаче още не е изцяло завършено.

Проектът за плаващ терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ (LNG) е с годишен потенциал от над 5.5 милиарда куб. м към газопреносната мрежа на Гърция и предпазване на 170 хиляди куб. м. Стойността му се прави оценка на 382 млн. евро и проектите са да бъде въведен в употреба през 2023 година

От БТГ означиха, че планът способства за осъществяване на цялостната идея за газовия хъб " Балкан ", предвиждаща свързване на газовите пазари на Балканите и страните в Централна и Източна Европа.

Терминалът се възнамерява като пресечна точка на Южния и Вертикалния газов кулоар, която да предложи достъп до полутечен природен газ за пазарите на Гърция, България, Сърбия, Румъния и Северна Македония до Молдова и Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР